Elismerések Miskolcon a Nemzetiségek Napján

Akt.:
A kitüntetettek
A kitüntetettek - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – A Nemzetiségek Napját ünnepeljük. 1995-től ünnepeljük ezt a napot, ekkor még kisebbségek napjának hívtuk – nyilatkozta a Nemzetiségek Napja szerdai ünnepsége előtt dr. Batta Angéla, a miskolci Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Osztályja osztályvezetője.

– 2012-ben döntött úgy az Országgyűlés, az Alaptörvény és az új nemzetségek jogairól szóló törvény szóhasználata alapján, hogy december 18-át a Nemzetiségek Napjává nyilvánítja.

nemzetisegiek-napja01-st

Kilenc díjazott

Szerdán a kilenc, Miskolcon működő nemzetiségi önkormányzat javaslata alapján a nemzetiségek érdekképviseletéért, a hagyomány és kultúra őrzéséért sokat dolgozó és munkálkodó személyeket részesítették elismerésben. Nevesül Papp Rita, Kosztopoulosz Janisz, Bárcziné Sowa Halina, Dr. Nikolaeva Maria, Lezsák Miklós, Molnár Gabriella, Balogh Géza, Tremboczkiné Kardos Erika és a Szlovák Hagyományőrző Dalkör munkáját ismerte el idén a város.

nemzetisegiek-napja07-st

– Szlovák dalokat fogunk énekelni. Szeretünk énekelni, és úgy gondoltuk, hogy őrizzük nagyanyánk, nagyapáink hagyományát, a szlovák nyelvet – mondta lapunknak a Szlovák Hagyományőrző Dalkör képviseletében Leba Józsefné. – Hobbi­szinten szoktunk összejönni, most előadunk négy–öt dalt. Jelenleg nyolcan vagyunk, korábban 32-en is voltunk, de újjáalakultunk. A fiatal egyre kevesebb, de igyekszünk feléleszteni a dalkört.

Az elismerések átadása után rövid műsort láthattak a vendégek, majd állófogadással zárult az esemény.

ÉM-JLI

nemzetisegiek-napja04-stHejőcsaba.
BOON.HU


hirdetés