Hejce: mesebeli falu, szomorú emlékekkel

Hejce főutcája
Hejce főutcája - © Fotó: Bujdos Tibor
Hejce – Mécsesekkel és virágokkal látogatnak Hejcére a szlovák családok.

Megváltozott Hejce élete 10 évvel ezelőtt, amikor az a borzalmas repülőszerencsétlenség történt a közeli hegyen, mondta lapunknak Lévai István, a település polgármestere. (2006. január 19-én negyvenkét szlovák katona vesztette életét, a katasztrófának csak egyetlen túlélője volt – a szerk.)

Azóta minden évben hivatalos megemlékezést tartanak a faluban épült emlékműnél, magas rangú szlovák és magyar vendégek látogatnak el hozzánk, és az áldozatok rokonai is gyakran jönnek el Hejcére, hogy virágot, mécsest hozzanak az emlékműhöz.

A mesebeli, de mindössze 220 fős falu azonban nemcsak erről híres, hanem arról is, hogy meg tudta őrizni eredeti utcaképét.

– A ’90-es években írtak ki egy pályázatot, ami épp ehhez adott segítséget. Az akkori polgármester fontosnak tartotta a több száz éves házak megmentését, ezért pályázott, majd nyert. Akkor 16 házat sikerült felújítani, ezt szeretnénk folytatni.

Más tervei is vannak a polgármesternek. A turizmus fellendítése érdekében szeretné a már meglévő oktatóházat konyhával és wellnessrészleggel bővíteni, az önkormányzat négy szociális lakását pedig felújítani.

Viszont jól működik a közmunkaprogram, mondta Lévai István. Öt hektár barackost telepítettek, van fóliasátruk, ahol zöldségeket termelnek, és nevelnek 200 tyúkot, valamint 5 sertést.

– ÉM-HE –
hirdetés


hirdet�s