Hegyaljai borokra licitáltak Tokajban

Akt.:
Hegyaljai borokra licitáltak Tokajban
Tokaj – Kereskedelmi forgalomban nem kapható borokra licitálhattak.

Ötödik alkalommal rendezték meg a Tokaji Tavasz háromnapos programját, és ezen belül a Nagy Tokaji Borárverést. A szervező Tokaji Borlovagrend pénteken új tagokat avatott, I. „Tokaj Fair” néven borvidéki szakkiállítás, sétáló kóstoló és vásárt rendeztek, dűlősétát tartottak, a napi programot pedig koncertek és borvacsora zárta.

Mindig van feljebb

A szombati nap az árverésről szólt, előbb vakon kóstolhatták meg az érdeklődők a borokat, majd felfedés után visszakóstolhatták őket. Délután következett a csúcspont a zsinagóga épületében, ahol 16 termelő több mint háromezer palack borát kínálták. A 3293 üveg bor 20 különböző tételt képviselt – volt olyan, amely ezen belül is megbontva –, melyekből csupán fél vagy egy gönci hordónyi mennyiséget készítettek a borászok.

Fotók: Kozma István Fotók: Kozma István ©

A program bevezetőjében Szepsy István, a Tokaji Borlovagrend elnöke a minőségről beszélt, amelyet tudatállapotnak nevezett, és amelynél mindig van feljebb Tokaj-Hegyalján. A szőlő és a borok minősége olyan lehetőséget teremt, amelynek köszönhetően folyamatosan tudnak előrébb lépni.

– Ezt azonban elsősorban nekünk kell elhinni és megfogadni, hogy színt valljunk, ebben nagy szerepet kap az árverés – mondta.

Az árverésen a Barta Pince, a Disznókő Szőlőbirtok, a Kikelet Pince, a Kvaszinger Borászat, a Márton Birtok, a Myrtus Pince, a Pajzos Zrt., a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, a Demetervin, a Grand Tokaj Zrt., a Holdvölgy Borászat, a Szent Benedek Pincészet, Samuel Tinon és Szepsy István mellett két csoport válogatása – Tállyai Horizont néven öt tállyai pincészet, míg Generation Y néven öt fiatal borász – kínálta borait.

12 milliós licit

A tételek közt főleg furmintot találhattunk, de hárslevelű, aszú és esszencia is kalapács alá került. Az árverést Winkler Nóra, rádiós televíziós műsorvezető vezette, voltak tételek, amelyekért komoly harc folyt a licitálók között.

Fotók: Kozma István Fotók: Kozma István ©

A legmagasabb áron Szepsy István 2011-es, hat puttonyos aszúja kelt el. A 272 félliteres üveg kikiáltási ára hétmillió forint volt, végül tizenkétmillió forintért talált gazdára.

Vasárnap a Tokaji Tavasz programja a Szirmay–Waldbott-kastély látogatásával, dűlőtúra és birtoklátogatással, valamint a Tolcsvai Jazz Brunch koncertjével, illetve a Hélia-D Herba-kastélyban tartott előadással zárult, melyen dr. Lovász Emese régész-muzeológus Tokaj bortörténetéről beszélt.

ÉM-HI
hirdetés


hirdet�s