Hegesztő legyek vagy kőműves?

Miskolc – A mai fiatalok nagy gondban vannak, és ha én lennék az ő helyükben, nem tudnám, melyik pályát válasszam – mondta portálunknak az egyik Miskolc környéki általános iskola tanára.  Hiányszakmák listája Szabad a pálya! 2008.10.15.

A mai fiatalok nagy gondban vannak, és ha én lennék az ő helyükben, nem tudnám, melyik pályát válasszam – mondta portálunknak az egyik Miskolc környéki általános iskola tanára, aki diákjait vitte el szerdán a “Szabad a pálya!” elnevezésű Pályaválasztási Kiállítás Képzési– és Állásbörzére a sportcsarnokba. A tanár kérte, nevét ne írjuk meg, mert egyéb mondanivalója is volt:

– Az rendben van, hogy a szakmunkásokat keresik, de a nagy vállalatok megszűntek, a vállalkozók pedig nem fizetik meg a szakmunkásokat, még a jókat sem. Tanácsoljam a tanítványaimnak, hogy menjenek egyetemre? A felsőoktatás telített. Azt persze mondom nekik, hogy tanuljanak, mert mindennek az alapja a tanulás, de tanárok ne legyenek! – teszi hozzá fanyar mosollyal, majd továbbáll.

Keresett szakmák

Ezután a bevezető után mérjük föl a rendezvény kínálatát. A színpadról épp azt hallani, hogy a munkaerő–piaci helyzet folytonos mozgásban van, és erre érdemes készülni. Pályaválasztás előtt mindenki tájékozódjon, melyek a keresett szakmák, mit érdemes tanulni.

A BOKIK standján meg is találjhuk a keresett és támogatott szakmákat tartalmazó füzetecskét, ami szerint az ács-állványozókat, az autószerelőket, a bádogosokat, a gépi forgácsolókat vagy a géplakatosokat keresik a munkáltatók..

Ennek ellenére a legnagyobb tömeg a fodrász szakmát oktató iskolák standjánál alakul ki, a diáklányok elbűvölve figyelik, hogy lehet narancssárga fürtöt varázsolni az egyébként fekete hajba. A fiúk is felmérik a lehetőségeiket, őket elsősorban a műszaki pályákra felkészítő szakközépiskolák kínálata érdekli.

Rendőr lesz

Prospektusokkal a kezében nézelődik a Boldváról érkezett Csurkó Ivett, nyolcadikos tanuló. Ő már rég elhatározta, hogy rendőr lesz. Maga sem tudja miért, tetszik neki minden, ami a szakmával kapcsolatos, bár ismerősei nem nézik jó szemmel választását.

– Segít ez a kiállítás, megtudtam, mikor lesznek az előkészítők, és a választott iskolát is jobban megismertem – mondta.

A Mályiból érkezett Csege Vanda a Zrínyi Ilona Gimnáziumot választotta, annak is a drámatagozatát. Vanda elárulja, szülei is tanácstalanok, hogy milyen szakmát érdemes ma tanulni, ezért olyan pálya mellett döntött, ami a legjobban érdekli. Ez pedig a színművészet.

A kiállítás és börze még csütörtökön is várja az érdeklődőket.

Van esély
Valami miatt kevesen tudják, de a közszférából távozni kényszerülőknek kínál ingyenes képzéseket az Új Pálya program, melynek észak–magyarországi mentora, Balogh Mária portálunknak elmondja: a megyében több mint 150 szakma várja az érdeklődőket, olyanokat, aki korábban az oktatásban, egészségügyben, fegyveres szerveknél dolgoztak vagy köztisztviselők, közalkalmazottak voltak. Tapasztalatai szerint sokan csak felsőfokú képzésen kívánnak részt venni, de akadt már olyan pedagógus is, aki CNC-marós akart lenni, mert azzal jól lehet keresni. Megható az is, amikor gyerekek kérik a prospektust azzal, hogy viszik az édesanyjuknak, mert megszűnt az állása, és szüksége lenne átképzésre. A programról minden információt megtalálhatnak a www.ujpalya.hu honlapon.

Tudott róla?

Az észak-magyarországi régiónak az Országos Képzési Jegyzékben is feltüntetett hiányszakmái:

– Gépi forgácsoló

– Hegesztő

– Kőműves