Heccből borogattak sírokat

Temető - Illusztráció
Temető - Illusztráció
Kokadon – A bejelentést követő 4 órán belül sikerült beazonosítani, majd elfogni a bűncselekmény helyszínén rögzített nyomok alaján azt a két kokadi fiatalt, akik előző este két sír tetejét borították le Kokadon egy erdőben lévő régi temetőben.

2007. március 27-én tett bejelentést egy kokadi nő a létevértesirendőrőrsön, miszerint előző nap este hazafelé menet látta, hogy az erdő közepén lévő – körül nem határolt – régi temetőben két sír tetejét ismeretlenek leborították.

Btk. 324§. Rongálás
(1) Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el.
(3) Bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki

b, 3. temetkezési helyet, temetkezési emlékhelyet, illetőleg temetőben vagy temetkezési emlékhelyen a halott emlékére rendelt tárgyat rongál meg.

A rendőrségnek a helyszínen végzett nyomrögzítés során sikerült – nyomozást elősegítendő – eredményes lábnyomot rögzítenie.

Míg a helyszíni szemle a megrongált síroknál tartott, a helyi körzeti megbízott, valamint a járőrök adatgyűjtést végeztek.

A begyűjtött információk alapján a járőrök ellenőrizték a számításba vehető személyeket. Így került a rendőrség látókörébe dél környékén az a 14. életévét betöltött fiatalember, akinek a lábán lévő cipő lenyomata megegyezett a helyszínen rögzítettével. A fiatalkorú elkövető beismerte tettét, melyet elmondása szerint 16 éves kokadi társával együtt – csak a vicc kedvéért követtek el – nem gondolva arra, hogy kegyeletet sértenek, arra meg főleg nem, hogy bűncselekményt követnek el.

A megrongált két sír ledöntése – 30, illetve 40 évesek voltak -  nem okozott a két fiatalnak nagy nehézséget.

A két fiatalkorú ellen rongálás bűncselekmény miatt indult eljárás, s mivel kegyeleti helyet rongáltak meg, büntetésük 3 évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

ORFK