HÍDOMLÁS: újabb holttestre bukkantak

Egy holttestet sikerült felhozniuk csütörtök este a mentőalakulatoknak a Mississippi folyóból, ahol a szerda esti hídomlás áldozatai után kutatnak, közölte egy tisztségviselő az AFP francia hírügynökséggel. A hírt hivatalosan még nem erősítették meg. Ezzel együtt már öt halálos áldozatról lehet tudni, de a hatóságok arra számítanak, hogy ez a szám nőni fog.

A holttestek utáni keresést csütörtök estére felfüggesztették, mert a búvároknak a sötétben túl veszélyes lett volna dolgozniuk az összedőlt híd romjai között. Az AFP értesülései szerint egy holttestet találtak, de ezt hivatalosan még nem erősítették meg. Közben azonosították a négy már megtalált áldozat holttestét. Összesen 71 sérültet kezelnek kórházakban, főleg törések és fejsérülések miatt.

Egyelőre ne lehet tudni, hogy pontosan mennyi jármű és ember rekedt a víz, és az összedőlt híd romjai alatt. A CNN értesülései szerint a búvárok 11 járművet találtak meg a csütörtök délutáni keresés közben, köztük egy kamiont.

George Bush amerikai elnök, aki szombaton látogat el a szerencsétlenség színhelyére közölte, hogy a szövetségi kormánynak segítséget kell nyújtani, hogy minél hamarabb felépüljön egy új híd. A közlekedésügyi minisztérium öt millió dolláros gyorssegélyt ajánlott fel a romok eltakarítására, míg a kongresszus 250 millió dolláros támogatást ad egy új híd építésére. A nyolc sávos hídon naponta több mint százezer autó halad át.

A negyven éves hídon hibákat talált egy 2005-ös szövetségi vizsgálat, közölte Tony Snow fehér házi szóvivő, hozzátéve, hogy állami feladat lett volna végrehajtani a szükséges javításokat. Minnesota állam kormányzója korábban azt állította, hogy utoljára 2006-ban vizsgálták meg a hidat, és nem találtak rajta jelentős hibát. A hídon éppen kisebb javítási munkákat végeztek amikor összedőlt.