HÍDOMLÁS – Bush a tragédia színhelyén

George Bush személyesen kereste fel szombaton a minnesotai hídomlás helyszínét. Az amerikai elnök előbb helikopteren a levegőből, majd gyalogosan nézte meg a Mississippi folyóba zuhant romokat. Közben a búvárok a vízben elsüllyedt 60 autó egyötödét megtalálták, újabb halottat azonban nem találtak. Az áldozatok száma hivatalosan öt, nyolc embert, köztük egy terhes anyát és két éves kislányát eltűntként tartanak nyilván.

Bush az utazás előtt felvett szokásos heti rádióbeszédében minden létező segítséget megígért az áldozatok hozzátartozóinak, illetve a Minneapolis és St. Paul közötti híd újjáépítéséhez. A parlament alsóháza pénteken 250 millió dollárt szavazott meg a munkálatokra.

A katasztrófában körülbelül 80 ember sérült meg. Közülük 30 még mindig kórházban van, legkevesebb 5 állapota válságos.

A folyóban 20 búvár keresi az autókat és az esetlegesen bennük lévő halottakat. A víz zavaros és tele van veszélyes törmelékekkel így a munkálatok csak nagyon lassan haladnak. A minneapolisi rendőrkapitány szerint a folyó mélyén több autó is egymásra zuhanva torlódott fel.

Azt továbbra sem tudni, mi okozta a tragédiát. Sajtóhírek szerint már egy 1990-es jelentés is megemlíti, hogy rozsdásak az alátámasztások és több helyen hiányoznak a csapszegek.

Az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Testület (NTSB) a hídomlásról készült amatőr videók alapján annyit már megállapított, hogy a híd déli része omláskor körülbelül 15 métert elcsúszott, a többi pedig egyenesen belezuhant a folyóba. A szakvélemény későbbre várható.