Hídelem az M3-ason – az autópálya már járható, azt még nem tudni, mitől tört el a hídelem

Szerdától kezdik vizsgálni a szakemberek, mitől szakadt le kedden hajnalban az M3-as gödöllői csomópontjánál épülő híd egyik eleme. A leszakadt hídelem miatt az M3-as érintett szakasza délutánig teljesen zárva volt. Az autópálya Budapestről kifelé vezető szakaszát délután 16 órakor, a befelé vezetőt egy órával később nyitották meg.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, az M3-as autópálya épülő gödöllői csomópontnál egy híd tartóelemeit rakták be a munkások keddre virradóra, éjszakai pályazár mellett. Hajnalban az egyik tartóelem leszakadt, egy munkás könnyebben megsérült. Az M3-as autópályát itt lezárták, ezért egész nap óriási torlódás volt az M3-ason és a környező kisebb utakon is, illetve a régi 3-as úton is kilométeres autósorok álltak.

A tartóelemeket akarták berakni az új hídba. Összesen 16 darab, egyenként 28 méter hosszú és körülbelül 28,5 tonnás tartóelemről van szó – mondta el a kivitelező Hídépítő Zrt.
kedd délutáni sajtótájékoztatóján Windisch László létesítményvezető. Hajnali háromnegyed öt körül az utolsó elem berakásánál tartottak. Az elemet rögzítették és elkezdték meglazítani a daru emelőköteleit. Ekkor tisztázatlan okból eltörött az érintett tartóelem és magával rántotta a hozzá rögzített, utolsó előtti darabot is. Így az autópályát az úttesten lévő, illetve a másik, a részben a daru kötelein lógó tartóelem eltorlaszolta. Az eltávolításukhoz speciális gépek kellettek, délután 15 órára végeztek ezzel a munkával.

Fehér László, a Hídépítő Zrt. vezérigazgatója újságírói kérdésre elmondta: kivizsgálják, mi okozta a balesetet. Nem csak a felelősség, hanem amiatt is, hogy megtudják, általános hibáról van-e szó vagy egyedi esetről. A szerdán kezdődő vizsgálatok néhány hét múlva érhetnek véget. Ilyen esetben egyébként előfordulhat emberi mulasztás, gyártási hiba vagy tervezési hiba. A vezérigazgató közölte: ezzel a tartóelem-típussal eddig nem volt gond. Az eset költségei egyébként a kivitelezőt terhelik. Az autópálya-szakaszon 19 híd épül, csúszást nem jelent a baleset. A leszakadó hídelemtől egyébként az úttest sem sérült meg.

A Független Hírügynökséget Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője úgy tájékoztatta: a forgalom délután 17 órakor már mehetett az autópálya mindkét oldalán.