Híd a generációk között

Erdei Viktória
Erdei Viktória
Debrecen – Erdei Viktória a Gönczy Pál Általános Iskola 6. osztályos tanulója eredményesen szerepelt a „Híd a generációk között” című versenyen, ezenkívül számos városi és megyei megmérettetésen nyújtott kiemelkedő teljesítményt.

A versenyre való felhívás azoknak a vállalkozó szellemű családoknak szólt, akik elég bátorságot éreztek magukban, ahhoz, hogy egy ilyen műveltségi vetélkedőn részt vegyenek. A verseny Debrecenben a Bolyai János Általános Iskolában zajlott, ahol a felnőttek és gyerekek kellemes környezetben mérhették össze tudásukat.

Süteménnyel és kabalaállatokkal kedveskedtek a szervezők, ami még családiasabbá tette a hangulatot. De persze nem mindig volt ilyen békés a hangulat, hisz mint minden versenyen itt is jelen volt a feszültség. Sőt biztos, hogy sokkal jobban izgultak a családok, hiszen most nem csak a zsűrinek és saját maguknak kellett bizonyítaniuk, hanem egymásnak is.

Akár ki is mondhatjuk, hogyha valamelyik családtagok között feszült volt a hangulat, most lehetőség volt békülésre. Saját tapasztalatból mondom.Tehát, már ezért megérte jelentkezni. De vegyünk egy másik példát, szintén a velem történtekből. Fél háromkor, amikor már elindultunk a vetélkedőre, akkor jutott eszembe először, remélhetőleg utoljára, hogy mégis mibe kezdtem bele. Féltem. Féltem attól, hogy el fogjuk veszíteni, de attól is, hogy megnyerjük. Hisz, ha nem lettünk volna benne az első háromban, akkor talán úgy éreztem volna, hogy hiába való volt az egész- mondta Viki.

– A győzelemtől pedig azért tartottam, mert féltem hogy a fejembe száll a dicsőség. (tudtam őrültségnek, hangzik) aztán rájöttem, hogy mégis milyen butaságokra gondolok. Bár tudtam, hogy a részvétel a fontos, de még ilyen abszurd dolgokban hittem, mint amiket az előbb leírtam. (Őszintén szólva kicsit szégyellem magam emiatt.) De mint látjátok, még saját véleményemet is jobb belátásra bírta a vetélkedő.

Öt zsűritag bírálta a tizenhárom család szereplését, melyet Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk és Nógrádi Gábor: Pete Pite című könyvéből válogattunk össze. Az első forduló több feladatból állt. Az egyik egy tesztlap kitöltése volt.
Ezt követően egy jó hangulatban zajló szituációs játék, melyen a családok meglepetésére, szinte mindenki ugyanazt a jelenetet választotta a Pál utcai fiúkból. Ez is újabb és izgalmasabb hangulatot adott a versenynek. Harmadjára pedig a Pete Pite című könyvből kimásolt képek összerakására került sor.

A feladatok kiértékelése után az első hat helyezést elérők továbbjutottak a második fordulóba, ahol újabb két kérdés döntötte el, hogy ki kapja meg az első, második, illetve a harmadik családnak járó díjat.
Persze a negyedik, ötödik és a hatodik helyezést is értékelték. A többiek pedig emléklapot kaptak, hogy visszaemlékezhessenek erre a szép napra.