Házszabályellenesnek minősítették az LMP alaptörvényt módosító javaslatait

Budapest, 2012. május 15., kedd (MTI) – Schiffer András szavai szerint az LMP alaptörvényi szinten szerette volna visszaállítani a szociális jogállamot, megvédeni a közvetlen demokrácia lehetőségeit és megtiltani a visszamenőleges hatályú jogalkotást, de javaslatait az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága házszabályellenesnek minősítette.

 

A képviselő keddi, parlamenti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a kormány nemrégiben beterjesztette az alaptörvény első módosítását, amire külső nyomás, az MNB és a PSZÁF alkotmányos státuszának megváltoztatása miatt volt szükség. Mint mondta, ha már megnyitották az alaptörvényt, akkor az LMP három ponton szeretett volna “csapást mérni” a jogszabályra, ezért a szociális jogállam visszaállítására, a közvetlen demokrácia lehetőségeinek megvédéseire és a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmára tettek javaslatot.

Schiffer András szerint mára ugyanis megszűnt a szociális biztonsághoz való jog, miközben az alkotmányozás során megszigorították a népszavazás szabályait és elvették a népi kezdeményezés jogát. Hozzátette, az alaptörvényben semmi sem véd a visszamenőleges hatályú jogalkotás ellen és a korábban megszerzett jogoknak sem biztosítanak védelmet.

Az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának kormánypárti többsége házszabályellenesnek minősítette a javaslatokat – folytatta a képviselő, hozzátéve: miközben az LMP az emberek létbiztonságát akarta megvédeni, a keddi bizottsági ülésen is világossá vált, a Fidesz “nem érdekelt abban, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében az emberek biztonságban érezzék magukat”.