Házszabályellenes, de nem büntethető a távolmaradás a bizottsági ülésekről

Házszabályellenesnek minősítette állásfoglalásában a Fidesz és a KDNP képviselőinek távolmaradását a nemzetbiztonsági bizottság üléseitől az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfői ülésén. A Fidesz erre úgy reagált, hogy a politikai bojkottot nem szabályozza a Házszabály, csak azt, ha egy képviselő nem látja el munkáját. Márpedig, a Fidesz és a KDNP politikai bojkott címén nem vesz részt a bizottság munkájában – mondta Répássy Róbert (Fidesz)

A testület 15 – kormánypárti – igen szavazattal fogadta el az állásfoglalást 14 nem és egy tartózkodás mellett. A dokumentum szerint bár a távolmaradás sérti a házszabályt, nem lehet kikényszeríteni a házszabályszerű viselkedést.

A nemzetbiztonsági bizottság ülésein azóta nem vesznek részt a két párt képviselői, hogy 2007 decemberében Szilvásy György titokminiszter annak ellenére nevezte ki Laborc Sándort a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) élére, hogy a szakbizottság nem támogatta a jelöltet.

Répássy az ügy kapcsán úgy nyilatkozott: azzal, hogy az ellenzéki képviselők a bizottsági munkáért járó pénzt jótékony célra ajánlják fel, ellentételezik, hogy bojkottálják a testület üléseit.