Házon belüli megoldás – Interjú: Mayer Péterrel, a Miskolci Jegesmedvék jégkorongcsapatának vezetőedzőjével

Mayer Péter
Mayer Péter
Miskolc – A Miskolci Jegesmedvéknél az utánpótlás szakmai igazgató lesz a felnőtt csapat vezetőedzője.


Mayer Péter látja el a vezetőedzői feladatokat a Miskolci Jegesmedvék felnőtt jégkorongcsapatánál a 2015/16-os évadban. A Macik utánpótlásánál eddig a szakmai igazgatói feladatokat ellátó miskolci trénerrel beszélgettünk.

Feltételezem, elsőre igent mondott a felkérésre…

Mayer Péter: Nem pont így történt… A Mol Ligán belüli átformálódások, a két új csapat érkezése, az ezzel kapcsolatos döntések kikristályosodása, az erőviszonyok körvonalazódása rengeteg időt elvett a szakmától, de ez alatt sem üldögélhetett ölbe tett kézzel egy Kontinentális Kupára készülő csapat vezetése, várva, hogy majd ha végül kimondják, hogy mi lesz, elkezd pörögni. Amíg nem volt biztos minden, sokszor falakba ütköztünk, mert nagyon sokan kivárásra játszottak, játékosok, edzők, mindenki, de dolgoznunk kellett, és így is tettünk. Nagyjából egy hét telt el azóta, hogy megszületett a döntés a Mol Liga létszámáról, és bár ettől is korábban felvetődött, hogy ha esetleg Majoross Gergely nem vállalja tovább, akkor nekem kellene, de akkor ezt hárítottam, nemet mondtam erre.

Miért mondott nemet elsőre?

Mayer Péter: Rengeteg feladatom van a klubnál, nemcsak a szakmai munkát felügyeltem, bár ez is temérdek tennivalót adott, hanem EBJL-ben, az osztrák junior bajnokságban szereplő miskolci csapat mellett is edzősködtem, és az elmúlt hetekben pedig a keret kialakításában is aktívan részt vettem. Egri Gergelynek besegítettem, dolgoztunk keményen, hogy összeálljon a játékoskeret, és a csapat tulajdonképpen szinte megvan, a 20+2 fős keret tagjait folyamatosan jelentjük be a marketing-kommunikációs terv ütemezése szerint.

Gergővel mi a felnőtt csapatnál régóta szimbiózisban tevékenykedünk a háttérben, amikor volt vezetőedző, akkor nekem kevesebbet kellett ebben a munkában részt vennem, de most, hogy nem volt biztos Majoross Gergely maradása, be kellett segíteni. Mert nem várhattunk arra, hogy majd valamikor találunk egy edzőt, és akkor elkezdődik az egyeztetés vele, hogy kiket, milyen játékosokat szeretne. A keret kialakítása abba az irányban haladt, amit én is jónak tartottam, akkor még szakmai igazgatóként, és ahogy haladt előre az idő, egyre inkább én is úgy éreztem, hogy egy abszolút körön kívülről érkező, a ligát, a játékosokat nem ismerő tréner számára egy ilyen feladat nagy rizikót jelentene. Mi itt a Miskolci Jegesmedvéknél a külföldi edzők megfogalmazás alatt a tengerentúliakban, az észak-amerikaiak munkájában hiszünk, de mérlegre kellett tenni, hogy ha idejön egy olyan szakember, aki a társadalmi, szociális, helyi viszonyokat nem ismeri, annak időre van szüksége a beilleszkedésre, arról nem is szólva, hogy azzal is együtt kellene élnie, hogy a csapatot nem ő rakta össze.

Az is szempont volt, hogy egy éve klubunk menedzsmentje a magyar vezetőedző foglalkoztatásának irányába indult el, és mivel ez bejött, ezt a vonalat kívántuk folytatni. Csakhogy magyar edző nem sok jöhet szóba, aki van, az más klubnál lát el feladatot. Úgyhogy amikor kiderült, hogy Majoross Gergely nem marad, sokkal élesebben vetődött fel a kérdés, felkérés az irányomban. Azzal is érveltek a vezetőtársak, hogy nekem nem kell elmagyarázni a miskolci életérzést, a Jegesmedvék filozófiáját, mert ez a klub nekem is a saját gyermekem. Szóval néhány órája igent mondtam, és remélem, hogy mindazt, amit tudok a klubról, a jégkorongról, mindenről a világban, ennek az ügynek az érdekében jól és eredményesen tudom majd használni.

Nem ez lesz az első korszaka vezetőedzőként a klubnál.

Mayer Péter: Ahhoz képest, amikor először dolgoztam a klubnál, sokat fejlődött a keret, a Jegesmedvék brand, így ez a mostani munka nagy kihívás lesz, alig várom már, hogy a csapattal megkezdjük a szezont. A 2008/09-es szezontól kezdve két éven át voltam a felnőtt csapat vezetőedzője, és a klub történetének első érmét, egy Magyar Kupa-bronzot akkor szereztük, de akkor még nagyon mások voltak a körülmények. Aztán a 2013/14-es évadban amolyan beugró szerepem volt, de ekkoriban, előtte és utána minden létező szinten dolgoztam az utánpótlásban, nemcsak a klubnál, hanem a válogatottaknál is. Ennek során rengeteg szakemberrel volt szerencsém találkozni, eszmét cserélni, dolgozni, szerintem ez is hasznomra lesz a közeljövőben.

Egy olyan csapatnál, amelyik egy idényben három aranyat szerez, magas a mérce, túlugrani nem is lehet, csak megismételni. A legtöbb edző nem igazán rajong az ilyen kihívásokért…

Mayer Péter: Lehet. Biztosan sokan úgy tartják, hogy ez teher, én úgy gondolok erre, hogy ez tény. Edzőként nekem az a feladatom, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki a csapatból, de hogy ez pontosan mi lesz, mi lehet, azt nem szeretném belőni. Viszont jó, hogy van rá bizonyíték, lehet nagy dolgokat csinálni.

Mi lesz a szakmai igazgatói poszttal? Átadja valakinek?

Mayer Péter: Át kell kódolni az időmet, kértem a klub vezetőit, hogy segítsenek ebben, mert a vezetőedző száz százalékot, teljes embert kíván. A szakmai igazgatói szerepkör feladatain a szememet rajta tartom, amíg a felnőtt munka rovására nem megy, és mivel a folytonosságot a vezetőség meg akarja őrizni, a megfelelő arányokban lesz átcsoportosítás, például Bíró Ignác, aki eddig a helyettesem volt, sok mindent át tud venni.

– Berecz Csaba –

 

Még a jövő zenéje

Ki segít majd az első csapat mellett a szakmai munkában? – kérdeztük ezt is Mayer Pétertől.

– Az egyik részére egyszerű a képlet: a finn Jukka Kontsas kapusedző személye záloga a sikeres szakmai munkának. Viszont az U18-as EBJL csapatnál keletkezett egy űr, egy új embert kell hoznunk a rendszerbe, és lehet, hogy ugyanez a személy a másodedzői feladatokat is ellátja majd, de ez még a jövő zenéje. Az viszont biztos, hogy július 1-jén teszteléssel kezdünk. Ekkor még szárazon, az elérhető játékosokkal, de az internet segítségével ezeket a feladatokat mindenkivel elvégeztetjük, beleértve a külföldieket is. Aztán augusztus 3-án a jégen is beindul a szezon.