Háziorvosok: közalkalmazotti bér alatti pénz

A Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának vezetője szerint alig tudnak kijönni a praxispénzből itthon a körzeti orvosok.

 Kertai Aurél kiszámolta, hogy egy átlagos praxis veszteséges lenne, ha a doktorok tényleg a közalkalmazotti bértábla szerint fizetnék ki magukat és az alkalmazottakat.

Az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója szerint a helyzet nem ennyire rossz, bár azt elismerte, hogy a háziorvosi szakma is forráshiányos.Kertai Aurél számítása szerint egy átlagos budapesti praxis havonta 595 ezer forintot kap az OEP-től, a kiadások ezzel szembern meghaladják 640 ezer forintot – ha a dolgozók valóban a közalkalmazotti bértábla szerint kapják fizetésüket.

Ebben benne van egy nővér, egy orvos, egy 4 órában dolgozó takarító és egy 5 órában dolgozó adminisztrátor bére. A havi keretbe nem számolja bele az állam a 13. havi bér, a fizetett szabadság árát, nincs benne fedezet az iparűzési adóra és a helyettesítők bérére sem.

Az Országos Alapellátási Intézet igazgatója ezzel szemben azt állítja, hogy egy vegyes praxis bevétele havonta átlagosan 840 ezer forint, és még a legrosszabb helyzetű felnőttkörzetek is megkapnak 700-750 ezer forintot.

A háziorvosi kassza 2002-ben emelkedett utoljára jelentősen, körülbelül 25 százalékkal – tette hozzá Balogh Sándor.