Házhoz viszik az irodalmat az időseknek

Ezentúl Óbudán és Békásmegyeren is házhoz viszik az irodalmat a idős, többnyire ágyhoz kötött olvasóknak. A Szabó Ervin Könyvtár és az önkormányzatok együttműködésében öt éve szállítják ki a könyveket, folyóiratokat, hangoskönyveket és dvd-ket az időseknek. Az olvasók kedvencei Krúdy Gyula, Moldova György, Esteházy Péter és Kertész Imre művei.

Újabb kerületre, Óbuda-Békásmegyerre is kiterjed ezentúl a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Fővárosi Önkormányzat közös szolgáltatása. Az elmúlt öt évben már 16 budapesti kerület 22 tagkönyvtárából viszik házhoz az irodalmat az idős, többnyire ágyhoz kötött olvasóknak. Az intézményekből könyvek, folyóiratok, hangoskönyvek és úgynevezett öregbetűs könyvek is kölcsönözhetőek. Ez utóbbi kiadványok a szokásosnál nagyobb betűtípussal készültek, hogy könnyebben olvashatóak legyenek. Emellett dvd-ket és a lejátszásukhoz szükséges eszközöket, valamint felolvasógépet és a könyvtárakban jeltolmács-szolgálatot is biztosítanak az időseknek. A kiszállítást az önkormányzatok szociális gondozói hálózatának segítségével oldják meg- mondta a Független Hírügynökségnek Dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója.

Az irodalmi házhozszállítás népszerűségét jelzi, hogy tavaly 4306 volt a kölcsönzések száma és több, mint 21 000 kötetet vittek ki a lakáshoz kötött olvasókhoz. Nemcsak egyéni kölcsönzőik vannak, hanem a kerületekben lévő önkormányzati nappali intézmények, idősotthonok és klubok is igénybe veszik a szolgáltatásokat. Ezekbe az intézményekbe negyedévente úgynevezett letéti állományt visz a Szabó Ervin Könyvtár, amelyből helyben kölcsönözhetnek az idősek. Ezeken a helyeken tavaly 1000 olvasójuk volt.

Az idősek alapvetően a klasszikus irodadalmat részesítik előnyben, elsősorban az olyan könyveket, amelyekhez ifjúkori élményeik kötődnek, de vannak köztük olyanok is, akik nyomon követik a könyvpiac újdonságait és igénylik, hogy ezekhez is hozzájuthassanak. A legnépszerűbb szerzők Krúdy Gyula, Moldova György, Esteházy Péter és Kertész Imre- tette hozzá a főigazgató.Sporthírek