Hazatértek a Karisz Speciális Mentő Szövetség szakemberei Nepálból

Budapest, 2015. május 5., kedd (MTI) – Elsősorban egészségügyi feladatokat kaptak a Karisz Speciális Mentő Szövetség tagszervezeteihez tartózó szakemberek a földrengés sújtotta Nepálban – mondta Túri László, a szervezet alelnöke kedden este az MTI-nek.

Az alelnök a csapat hazaérkezése után, a repülőtérről telefonon azt mondta, hogy egy hetet töltöttek az országban, ahol egyebek mellett három, tízemeletes házat vizsgáltak át, illetve orvoscsapatuk több sérültet is ellátott.

A csapat tagjainak az épületek romjai alól több holttestet is sikerült kiemelnie – mondta, hozzátéve, hogy a mentéssel megbízott szakemberek sérüléseit is az ő csoportjuk orvosai látták el.

A hattagú magyar csoport a nepáli katonai rendőrségi erők irányítása alatt végezte munkáját, és elsősorban egészségügyi, illetve alpintechnikai felszerelésekkel érkeztek az országba – tett hozzá.

A helyi hatóságok legfrissebb adatai szerint a Nepálban április 25-én bekövetkezett, 7,9-es erősségű földrengés halálos áldozatainak száma meghaladja a 7550-et, a sérülteké pedig a 14 ezret. Több mint 200 ezer épület teljesen megsemmisült, 190 ezer pedig részlegesen megrongálódott a természeti katasztrófa következtében.

– MTI –