Hazatértek a brit tengerészek Iránból

Röviddel csütörtökön 16 óra előtt szállt le a brit haditengerészet Chivenor-i támaszpontján az a két helikopter, amely Londonból szállította Devonba az Iránban szabadon engedett 15 brit katonát. Tony Blair miniszterelnök sajtóértekezletén üdvözölte a tengerészek hazatértét és kijelentette: Nagy-Britannia nem kötött semmiféle alkut Iránnal. Beszédében Blair rámutatott arra is, hogy a “teheráni rezsim bizonyos elemei pénzelik, […]

Röviddel csütörtökön 16 óra előtt szállt le a brit haditengerészet Chivenor-i támaszpontján az a két helikopter, amely Londonból szállította Devonba az Iránban szabadon engedett 15 brit katonát.

Tony Blair miniszterelnök sajtóértekezletén üdvözölte a tengerészek hazatértét és kijelentette: Nagy-Britannia nem kötött semmiféle alkut Iránnal. Beszédében Blair rámutatott arra is, hogy a “teheráni rezsim bizonyos elemei pénzelik, fegyverzik fel és támogatják a terroristákat Irakban”.

A brit hadügyminiszter, Des Browne megdicsérte a hazatérő tengerészeket, akik fogságuk idején szerinte “rendkívül bátran és méltóságteljesen viselkedtek”.

A tengerészek először a családjaikkal találkoznak, ezt követően orvosi vizsgálaton esnek át, majd kihallgatják őket fogvatartásuk körülményeiről.

A 8 tengerész és 7 tengerészgyalogost március 23-án ejtették foglyul iráni katonák a Perzsa-öböl vitatott hovatartozású vizein. A briteket ezután többször is bemutatta az iráni televízió, majd Mahmúd Ahmadinedzsád elnök szerdán váratlanul bejelentette szabadonengedésüket.