Hazatért lányával a volt feleségével folytatott jogi harcok után

Hazatért lányával Németországba kedden az a férfi, aki elkeseredett válási küzdelmet folytatott volt litván származású feleségével. A szövevényes ügybe keveredett lett hatóságok bejelentése szerint nem volt jogi alapja annak, hogy Michael Rinau-t visszatartsák, és a litván bíróság is megadta neki 3 éves lánya, Luisa felügyeleti jogát.

Michael Rinau és kislánya kedden reggel szállt fel egy Hamburgba tartó repülőre a lett fővárosban, ahová a szomszédos Litvániából ment át a gyerekkel. A férfi több mint két évig harcolt a bíróságokon volt feleségével, Ingával, aki még az utolsó pillanatban sem adta fel.

Hétfőn ugyanis az közölte hazája, Litvánia hatóságaival, hogy eltünt kislánya, és valószinűleg a férje rabolta el. Amikor a férfi távozni készült Rigából, vissza Németországba, a lett határőrség számitógépén megjelent, hogy a szomszédos Litvániában eltüntként tartják nyilván a kislányt, ezért őrizetbe vette a lett rendőrség az apát. Röviddel később azonban szabadon engedték, majd a gyerekkel együtt feltették a Hamburgba tartó gépre.

Michael Rinau és Inga 2003-ban házasodott össze Németországban. 2005-ben, két hónappal lányuk születése után külön költöztek, később pedig elváltak. A kislány anyjával élt tovább Németországban, de a váláskor kimondott bírói döntés értelmében a férfi beleegyezése kellett ahhoz, hogy a gyereket külföldre vigye az asszony. 2006-ban ez történt. A nő bejelentette, hogy két hétre magával viszi a gyereket hazájába, amit volt férje jóváhagyott. Két hét elteltével azonban Inga felhívta Michaelt, hogy meggondolta magát, és nem viszi vissza a kislányt Németországba.

Mind a német, mind a litván bíróság úgy döntött, hogy a nőnek vissza kell vinnie Luisa-t apjához, Inga azonban úgy vélte, hogy fellebezési eljárásokkal akadályozza meg, hogy ez megtörténjen. A férfi végül az Európai Bírósághoz fordult, amely júliusban neki adott igazat.