Hazatért az OKF mentõcsapata Haitiról

Hazatért szerdán éjjel Haitiról az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) kormányzati támogatással létrehozott mentõcsapata a földrengés sújtotta Haitiról. A 7-fõs egészségügyi mentõcsapat egy C17-es szállítógéppel érkezett meg a pápai katonai reptérre.

Az OKF tájékoztatása szerint a mentõcsapat január 24-31. között nyújtott a katasztrófa sújtotta területen segítséget az arra rászorulóknak. A csapat a haiti tartózkodás ideje alatt az elõzetes terveknek megfelelõen körülbelül 3000 embert részesített orvosi ellátásban, elsõsegélyben. Munkájuk közben atrocitás nem érte az orvosokat, segítségüket pozitívan értékelték.

Mint a Független Hírügynökség már korábban hírül adta, a kormányzati támogatással szervezett mentõcsapat január 24-én este indult el repülõvel Bécsbõl, másfél tonnányi egészségügyi szakfelszereléssel és a teljes önellátáshoz szükséges eszközökkel. A magyar mentõcsapat repülõgépe Santo Domingóban szállt le, mivel az eredeti úti célként meghatározott Port-au-Prince repülõtere akkor nem volt fogadóképes. A fennmaradó utat autóval és teherautóval nyolc és fél óra alatt tették meg a fõvárosig, ahová végül kedden délután érkeztek meg. A magyar csoport a spanyol kórháznál kezdett dolgozni, Port-au-Prince belvárosában, a repülõtér mellett, melyet ENSZ katonák védenek.További hírek a Magyarország kategóriából