Hazatért a gerillavezér Indonéziába

Majdnem harmincévnyi száműzetés és a több ezer emberéletet követelő háború után szombaton hazatért Indonéziába a korábban önálló államért harcoló Szabad Aceh Mozgalom (GAM) alapítója, Hasszan di Tiro. A 83 éves férfit támogatói és korábbi gerillaharcosok ezrei köszöntötték Aceh tartomány fővárosában, Banda Acehben.

“Az egész tartományból jöttek az emberek. Boldogok, hogy egy pillanatra láthatják di Tirót. A szíve mindig itt volt, Acehben” – fogalmazott az AFP-nek Bakhtiar Abdullah, a GAM egyik korábbi tagja. A férfi kiemelte: jelenleg is sokan vannak, akik lojálisak a mozgalom alapítójához, és mindent megtennének, akár meghalni is készek lennének érte.

A Szabad Aceh Mozgalom 1976-ban kezdett gerillaháborúját a dzsakartai kormány ellen, hogy kivívják az önálló állam alapításához való jogot. A majdnem három évtizedig tartó harcokban 15 ezer ember vesztette életét. A kormány és a lázadók között korábban több békeközvetítés is kudarcot vallott, míg a 2004 decemberében pusztító szökőár után – amely mintegy 170 ezer áldozatot követelt Acehben – 2005. augusztus 15-én megszületett a békeegyezmény.

Ennek létrejötte egyébként nagyban köszönhető Martti Ahtisaari közvetítői tevékenységének. A volt finn elnök egyebek mellett az Indonéziában végzett munkájáért idén Nobel-békedíjat kapott. Az oslói Nobel Bizottság szerint ugyanis “erőfeszítései hozzájárultak egy békésebb világ megteremtéséhez.”