Hazatérhet Pakisztánba a száműzetésben élő volt kormányfő

Visszatérhet Pakisztánba a hét éve száműzetésben élő Navaz Sarif egykori kormányfő a legfelsőbb bíróság csütörtöki döntésének értelmében. Sarif a mostani elnök katonai puccsa után volt kénytelen elhagyni az országot. A döntés nehéz helyzetbe hozhatja Pervez Musarraf elnököt a novemberi választásokon.

Navaz Sarifnak 2000-ben kellett elhagynia az országot, miután 1999-ben a jelenlegi elnök katonai puccsal megdöntötte hatalmát. A volt kormányfő és testvére azóta Szaúd-Arábiában élt száműzetésben.

A legfelsőbb bíróság azonban most úgy döntött, hogy Sarifék akadálytalanul visszatérhetnek az országba, és elidegeníthetetlen joguk, hogy háboríthatatlanul élhessenek Pakisztánban. A döntést ujjongva fogadták a bíróság előtt álló, Sarifot támogató emberek.

Sarif a döntést a zsarnokság vereségeként, a pakisztáni nép ünnepnapjaként jellemezte egy helyi televíziónak Londonból nyilatkozta. A volt korányfő közölte, hogy amilyen gyorsan csak lehet, vissza akar térni Pakisztánba.

Sarifot az 1999-es katonai puccs után életfogytig tartó börtönre ítélték árulás, gépeltérítés és adócsalás miatt. A hatóságok közlése szerint Sarif, a szabad elvonulásért cserébe akkor azt megígérte, hogy tíz évig nem tér vissza az országba, és távol marad a pakisztáni politikától. A kormány arra figyelmeztette Sarifot, hogy büntetőeljárást indíthatnak ellene, ha visszatér az országba. Sarif tagadta, hogy létrejött volna ilyen megállapodás.

A volt kormányfő, a hatalmát megerősíteni kívánó Musarraf elnök legfőbb ellenfele lehet a novemberi választásokon.