Hazatér Egyiptomba egy 125 éve elrabolt, fáraót rejtõ koporsó

Az Egyesült Államok hatóságai hamarosan visszaszolgáltatják Egyiptomnak egy fáraó díszes festésû szarkofágját – jelentette be hétfõn az egyiptomi kulturális miniszter. A híradások szerint a 3000 éves koporsót 125 éve csempészték ki Egyiptomból, és egy olyan fáraó maradványait rejti, akirõl még nem sokat tudnak. A szarkofágot várhatóan márciusban szállítják vissza az afrikai államba.

Az egyiptomi kulturális tárca vezetõje, Faruk Hoszni közleménye szerint a fából készült szarkofág az idõszámításunk elõtt 1081-931 uralkodó 21. fáraó dinasztia egyik tagjának maradványait rejti. A neve Emus, de ezen kívül egyelõre nem sokat tudnak róla -olvasható a közleményben.

Az egyiptomi hatóságok tavaly kérték az Egyesült Államokról, hogy szolgáltassák vissza a szarkofágot, amelyet 125 éve csempészhettek ki az országból. A fáraó koporsóját az amerikai hatóságok egy spanyol mûkincskereskedõtõl foglalták le, aki Floridába hajóztatta, hogy ott túladjon rajta.

“Nem voltak dokumentumai, amelyek igazolták volna,hogy a szarkofág a jogos tulajdona, ami arra utal, hogy azt törvénytelenül vitték ki Egyiptomból” – mondta közleményében az egyiptomi antikvitási hivatal vezetõje, aki szerint hivatalba lépése, vagyis 2002 óta már több mint 6 ezer külföldre csempészett mûkincset sikerült visszajuttatnia Egyiptomba.Sporthírek