Hazatér Egyiptomba egy 125 éve elrabolt fáraó

Az Egyesült Államok hatóságai hamarosan visszaszolgáltatják Egyiptomnak egy fáraó díszes festésű szarkofágját – jelentette be hétfőn az egyiptomi kulturális miniszter.

A híradások szerint a 3000 éves koporsót 125 éve csempészték ki Egyiptomból, és egy olyan fáraó maradványait rejti, akiről még nem sokat tudnak. A szarkofágot várhatóan márciusban szállítják vissza az afrikai államba.


Az egyiptomi kulturális tárca vezetője, Faruk Hoszni közleménye szerint a fából készült szarkofág az időszámításunk előtt 1081-931 uralkodó 21. fáraó dinasztia egyik tagjának maradványait rejti. A neve Emus, de ezen kívül egyelőre nem sokat tudnak róla -olvasható a közleményben.

Az egyiptomi hatóságok tavaly kérték az Egyesült Államokról, hogy szolgáltassák vissza a szarkofágot, amelyet 125 éve csempészhettek ki az országból. A fáraó koporsóját az amerikai hatóságok egy spanyol műkincskereskedőtől foglalták le, aki Floridába hajóztatta, hogy ott túladjon rajta.

“Nem voltak dokumentumai, amelyek igazolták volna,hogy a szarkofág a jogos tulajdona, ami arra utal, hogy azt törvénytelenül vitték ki Egyiptomból” – mondta közleményében az egyiptomi antikvitási hivatal vezetője, aki szerint hivatalba lépése, vagyis 2002 óta már több mint 6 ezer külföldre csempészett műkincset sikerült visszajuttatnia Egyiptomba.