Házassági dömping 2008.08.08-án Németországban

Új rekord születhet a Németországban az egy nap alatt házasságot kötők körében. Míg átlagos napokon ezer pár esküszik örökhűséget egymásnak, addig különleges dátumok esetén sorban állásra számíthatnak a németek az oltár előtt.

Már alig van szabad kapacitás augusztus 8-ára a német házasságkötő termekben – jelentette hétfőn az RBB regionális tévéállomás. Akárcsak tavaly július 7-én, vagyis 2007.07.07-én, idén is sokkal többen készülnek kimondani a boldogító igent jövő pénteken, azaz 2008.08.08-án.

Egyes német régiókban négyszerte-ötszörte annyian házasodnak jövő héten, mint az más nyári napokon szokásos. “Berlin Marzhan-Hellersdorf kerületében ebben a szezonban, a vakáció ideje alatt napi átlag 7-8 pár tart esküvőt: ám augusztus 8-án 31 házassági ceremóniát rendezünk, szinte futószalagon” -nyilatkozta hétfőn egy önkormányzati munkatárs az RBB-nek.

A most megugró házasodási kedv ellenére, a két német állam 1990-es újraegyesítése óta mind kevesebb ember lép hivatalosan frigyre. A 21. századi trend szerint a nők 29, a férfiak 31 esztendősen döntenek a házasság mellett. Németországban, minden második frigy válással végződik: a házaspárok átlagosan 24,6 évig tart az “örök hűség”, és a németeknek csupán 2 százaléka ünnepelheti meg 40. házassági évfordulóját.