Házasodnak, összeköltöznek, megszűnnek

Miskolc – Elkészült és már az érintett intézményeknél van véleményezés céljából az a közgyűlési előterjesztés, mely Miskolc oktatási intézményeinek átszervezéséről szól. Az előterjesztés [.pdf – 350KB]

Fogy a gyerek, változik a finanszírozási rendszer. Szűkíteni kell az iskolahálózatot. A képviselő-testület április 12-én dönt az óvodák és iskolák sorsáról, egyes intézmények esetében két variáció közül kell választaniuk.

Összeköltöznek

Például a Sütő János Utcai Óvoda ügyében. Itt az alacsony gyermeklétszám miatt vagy 2007. július 1-jétől vagy 2008. július 1-jétől tervezik a bezárást. Két tagiskola, a Sas utcai és a Kuti István már biztos, hogy megszűnik, a Rónai Ferenc és a Gárdonyi Géza Tagiskolák viszont működhet tovább. A Rónai úgy, hogy üres termeibe az Éltes Mátyás Általános Iskola 2-3 csoportja költözik, a Gárdonyi Géza Tagiskola pedig a Martin János Szakiskolával osztja meg az épületét. Felmerült az is, hogy a Gárdonyi üres termeit egy művészeti iskola bérelné, de ez nem szerepel az előterjesztésben.

Házasodnak

Házasodnak a zeneiskolák is. Itt szintén két lehetőség közül kell dönteniük a képviselőknek: igazgatásilag és gazdaságilag összevonják az Egressy Béni, és az Erkel Ferenc Zeneiskolát a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolával, vagy csak az Egressyt az Erkellel (mivel ez a két intézmény alapfokú művészeti iskola), a szakközépiskola pedig önálló marad. Azonban a Bartóknak mindenképpen költöznie kell: a délelőtti közismereti órákat az Egressy Béni Zeneiskola Palóczy utcai épületében tartják majd, a diákok csak zenei órákra járnak vissza régi épületükbe, a Zenepalotába. (Erre a Zenepalota tervezett felújítása miatt van szükség.)

Szintén igazgatásilag és gazdaságilag integrálódik a Tüskevár Óvoda és Általános Iskola, valamint az Éltes Mátyás Általános Iskola. Utóbbi intézmény autista tagiskolája a Sas Utcai Általános Iskola épületébe költözik az előterjesztés szerint.

Egy kollégiummal is kevesebb lesz Miskolcon: megszűnik a Debreczeni Márton Szakiskola kollégiuma.

 

Kapcsolódó cikkek: