Hazajött az évfordulón – emlékezni

Hazajött az évfordulón – a rendszerváltásra emléke
Hazajött az évfordulón – a rendszerváltásra emléke
Szombaton Nyíregyházán járt Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke. A politikus, aki betölti az Országgyűlés egyik alelnöki posztját is, a Csengey Dénes Vándoregyetem kihelyezett ülésére érkezett a Szabolcsi megyeszékhelyre.

A politikus, aki betölti az Országgyűlés egyik alelnöki posztját is, a Csengey Dénes Vándoregyetem kihelyezett ülésére érkezett a Szabolcsi megyeszékhelyre.
Fülöp István, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, az előadássorozat célja, hogy visszatekintsenek a rendszerváltás előtti évekre, hiszen csak elődeink kudarcait átgondolva tudjuk megalkotni a jövő élhető Magyarországát.

A közgyűlési elnök visszaemlékezett arra, élete egyik legnagyobb élménye volt, amikor Harangodon egy éjszakát átbeszélhetett a vándoregyetem sajnos nagyon korán elhunyt névadójával Csengey Dénessel.
A megyei kötődéssel bíró Lezsák Sándor úgy fogalmazott, számára a borús idő ellenére is kisütött a nap, mert hazajött.

A Nemzeti Fórum elnöke elmondta, az idei jubileumi esztendő, mert éppen két évtizede annak, hogy Lakiteleken a házuk udvarán egy sátorba beszélgetésre hívta barátait. Akkor megfogalmaztak egy nyilatkozatot, s az idei találkozásukkor arra jutottak, a kiindulási alap most is vállalható.

A politikus úgy döntött, a jubileum évében, a Csengey Dénes Vándoregyetem keretein belül idén elmegy minden megyébe és országleltárat készít. Lakiteleken dokumentumok ezrei emlékeztetnek a rendszerváltásközeli évekre, de hirdettek pályázatot is, Rendszerváltó életsorsok illetve Rendszerváltó közösségek címmel. Azt kérik a jelentkezőktől, írják le, ők milyennek látták a ’80-as évek második felét, illetve milyen lépéseket tettek, ha tettek egy jobb jövő reményében.
– Most azért jöttem Nyíregyházára, hogy megköszönjem azok bátorságát és áldozatvállalását akik részt vettek az első választások előtti szervezkedésben – fejezte be Lezsák Sándor.

– Pók Viktor –