Labdarúgó NB I

2024.02.02. 12:01

Meglepő, Bognár György hogyan gondolkodik a bajnoki címről

Indul az NB I tavaszi szezonja, a Paks a listavezető, de a Fradi a fő esélyes.

MW

Bognár György, a Paks vezetőedzője a labdarúgó OTP Bank Liga 13. fordulójában játszott Debreceni VSC–Paksi FC mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2023. november 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Közel két hónap után indul újra a labdarúgó NB I. Már az első tavaszi fordulóban több rangadót rendeznek, melyek közül kiemelkedik az éllovas Paks és a negyedik Puskás Akadémia összecsapása.

A bajnoki címvédő Ferencváros a kiesés ellen menekülő Kisvárda otthonába látogat, immár a rutinos középpályása, Sigér Dávid nélkül, aki öt és fél év után hagyja el a zöld-fehéreket. Még a listavezető Paks vezetőedzője is a Ferencvárost tartja a bajnokság esélyesének.

A szezon hátralévő részének legnagyobb kérdése, hogy a bajnokság élén álló Paks tudja-e tartani a formáját a következő meccseken, vagy a mindössze egy ponttal lemaradó Ferencváros be fogja érni Bognár György csapatát az idény végére. A zöld-fehérek edzője, Dejan Stankovics első évét tölti a fővárosi klubnál, és nagyon motivált, hogy trófeákkal zárja a szezon. A szerb szakember nemrégiben elismerő szavakkal búcsúzott a zöld-fehér szurkolók nagy kedvencétől, Sigér Dávidtól – írta meg a Magyar Nemzet. A Fradi csütörtökön számolt be róla, hogy a 33 éves középpályás bejelentette távozási szándékát, az FTC az érdemeire való tekintettel hozzájárult a 2024 júniusáig szóló szerződése felbontásához.

Távozik a Téglási Modric

A 14-szeres válogatott futballista 2018 júliusában igazolt a Fradihoz, azóta 145 tétmeccsen tizenötször volt eredményes. Az évek alatt Sigér Dávid igazi közönségkedvencé vált. A Ferencváros honlapján hangsúlyozzák, hogy 2018. július 3. emlékezetes dátum marad a szurkolók számára, hiszen ekkor írt alá a klub utóbbi éveinek egyik legemblematikusabb, ízig-vérig zöld-fehér szívvel, a pályát felszántva küzdő, vagy éppen hatalmas gólokat szerző, mindig mosolygós középpályása, Sigér Dávid, becenevén a „Téglási Modric” – olvasható az Origón.

A középpályás tíz gólpasszt osztott ki, öt bajnoki címet hódított el a csapattal, a 2021–22-es idényben a Magyar Kupát is megnyerte. Sigér a Ferencváros játékosaként kapott először meghívót a magyar válogatottba, a 2021-es Európa-bajnokság után azonban súlyos térdsérülést szenvedett. A magyar játékos szinte egy teljes idényt kihagyott, 2022 áprilisában tért vissza a pályára, de a továbbiakban is sérülések hátráltatták, Sztanyiszlav Csercseszov edzősködése idején nem számított alapembernek. Az orosz tréner utódja, Dejan Sztankovics viszont vezérként tekintett Sigérre. – Középpályásként Sigér feladata, hogy rendet tartson a pályán. Mindenkinek figyelnie kell arra, amit ő mond, ő jön ki velem beszélni, ha van valami problémánk. Ő a csapat vezére – mondta róla a szerb edző még tavaly szeptemberben. Ennek ellenére nem sok lehetőséget kapott Sztankovicstól: a 33 éves középpályás az NB I mostani kiírásában csak tíz meccsen szerepelt, összesen 671 percet kapott, a Ferencváros utolsó öt, téli bajnoki mérkőzését a kispadról nézte végig. A Konferencialigában viszont egy kivételével minden találkozón a pályán volt hosszabb-rövidebb ideig.

Sigér Dávid mindent megtett a Ferencvárosért, de most egy másik utat választott, ilyen az élet, ez teljesen normális. Az életben minden dolognak van egy eleje és befejezése. Ez egy érzelmes pillanat, de köszönettel tartozom neki, amit értem és a klubért tett

– búcsúzott játékosától Sztankovics.

A Fradi az esélyes

A tavaszi szezon legfontosabb kérdése a labdarúgó NB I-ben, hogy ki nyeri a bajnokságot. A papírforma alapján ez a csapat a címvédő Ferencváros vagy a listavezető Paks lehet, amivel a többi csapat szurkolói aligha értenek egyet. Bognár csapata nagyszerűen szerepelt a bajnokság első felében, a bajnokság élén áll, és önbizalommal telve várhatja a folytatást, melyre többek között Törökországban készült fel.

– Változatlanul a Ferencváros a bajnokság esélyese. Azért lenne jó minél tovább az első helyen maradi, mert akkor nő az előnyünk a többiekkel szemben – árulta le a rutinos magyar edző. Bognár György szerint a Fradi mellett a Puskás Akadémia és a Debrecen a Paks két fő vetélytársa a dobogós helyekért. Éppen ezért pikáns a tavaszi nyitány, hiszen a Paks vasárnap éppen a Puskás Akadémiát fogadja – írta meg a Magyar Nemzet.

A Paks mögött második, címvédő Ferencváros a sereghajtó Kisvárda vendégeként kezdi az évet. A zöld-fehéreknél komolynak nevezhető mozgás volt januárban, érkezett az együtteshez többek között az NB I góllövőlistájának vezetője, a bosnyák Kenan Kodro a Fehérvártól, az örmény Edgar Szevikjan és az elefántcsontparti válogatott középpályás Habib Maiga a Metztől. Közben a klub bejelentette, hogy nem számít a folytatásban Tokmac Nguen, Anderson Esiti és Owusu Kwabena játékára.

A harmadik Fehérvár szintén jó esélyekkel lép majd pályára szombaton, amikor az utolsó előtti Zalaegerszeg vendége lesz. Bartosz Grzelak együttese ugyanakkor Kodro távozásával egyértelműen legveszélyesebb csatárát veszítette el, ráadásul a szezon hátralévő részében aválogatott Kalmár Zsolt sem lesz már bevethető.

A forduló egyik kiemelkedő mérkőzése egyértelműen a Debrecen–Diósgyőr keleti rangadó lesz. A Debrecen ötödik, a DVTK pedig hetedik és a két gárda között egyetlen pont a különbség, ami szinte garantálja a kiélezett csatát. Kérdés, hogy a vezetőedző Kuznyecov Szergej menesztése milyen hatással lesz a borsodi csapatra. Az viszont egészen biztos, hogy a drukkerek egészen őrült dolgokat vállalnának be, ha a csapatuk aranyérmes lenne – olvasható az Origón.

A portál egy érdekes kísérlettel próbálkozott, azaz kíváncsi volt, hogy a bajnoki címért milyen őrült dolgokat tennének meg az emberek. A Diósgyőrnek szurkoló hölgy egy tetoválást készítene a miskolci csapat tiszteletére. A mezőkövesdiek vezérszurkolója még extrémebb ötlettel állt elő: Márton Zsolt és társai matyóruhában szurkolnák végig a csapatuk utolsó mérkőzését. A fehérvári drukker gyalog indulna el a csapata első BL-mérkőzésére. Bárhogy is lesz, a csapataik sikerei érdekében számukra semmi nem tűnik drágának.

OTP Bank Liga, 18. forduló:

péntek:
MTK Budapest–Újpest FC 20.00

szombat:
ZTE FC–Fehérvár FC 12.30
Kisvárda Master Good–Ferencváros 15.00
Debreceni VSC–Diósgyőri VTK 17.30

vasárnap:
Mezőkövesd Zsóry FC–Kecskeméti TE 15.00
Paksi FC–Puskás Akadémia 17.30

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában