Expedíció

2023.07.03. 19:31

Varga Csaba leért a Nanga Parbat alaptáborába

Varga Csaba helyi idő szerint hétfő este, 20:30-kor érkezett a 4200 méteren fekvő alaptárborba, sikeresen lezárva a Nanga Parbat 2023 - MKE 150 expedíciót.

MW

Budapest, 2022. április 13. A Himalájába, a Kancsendzönga Expedícióra induló Varga Csaba hegymászó a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtéren 2022. április 13-án. Az alpinista a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsa, a 8586 méteres Kancsendzönga megmászását tûzte ki célul. A Himalájában, Nepál és India határán fekvõ hegycsúcsot a nagyváradi építész tiszta mászással, pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül próbálja elérni. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Varga Csaba leért az alaptáborba, ezzel sikerrel zárult a nagyváradi hegymászó Nanga Parbat expedíciója - közölte hétfőn a Hazajáró Facebook-oldala.

Varga Csaba helyi idő szerint hétfő este, 20:30-kor érkezett a 4200 méteren fekvő alaptárborba, sikeresen lezárva a Nanga Parbat 2023 - MKE 150 expedíciót.

Varga Csaba teljesítette kettős célját: egyrészt a Nagyvárad feliratú magyar nemzeti zászló meglobogtatásával kifejezte a partiumi, nagyváradi magyarok élni akarását, másrészt a világ hetedik és Magyarország első turista szervezete, a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) 150 éves jubileumára is méltón megemlékezett - olvasható a bejegyzésben.

Mint a Hazajáró posztja felidézi, a hegymászó június 6-án indult el a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára, a 8125 méter magas Nanga Parbatra, hogy pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül megmássza a Himalájában fekvő csúcsot.

Varga Csaba június 10-én ért fel az alaptáborba, és június 12-14. között teljesítette az első, majd június 18-21. között a második akklimatizációs körét.

Június 29-én hajnalban aztán elindult a csúcsmászásra. A 6750 méteren fekvő 3-as táborból július 1-jén helyi idő szerint 22 órakor indította a csúcstámadást, és 17 órás mászás után, másnap 15 óra körül érte el a Nanga Parbat csúcsát.

Onnan 7 órás ereszkedést követően, a rögtönzött 4-es táborban eltöltött rövid pihenő után, 22 órakor ért le a 3-as táborba. Az összesen 24 órás szakadatlan hegymászás után az éjszakát a 3-as táborban töltötte, majd hétfőn visszaereszkedett az alaptábora.

Varga Csaba a legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő, ma élő magyar hegymászó. A mostani sikerrel már hat 8000 méternél magasabb hegycsúcsot mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül - emlékeztet a bejegyzés.

A Nanga Parbat csúcsát először egy német hegymászó, Hermann Buhl érte el 1953. július 3-án. A magyarok közül elsőként Erőss Zsolt mászta meg a csúcsot 1999-ben, ám mivel nem volt csúcsengedélye, az ő eredménye nem hivatalos - áll a Hazajáró Facebook-posztjában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában