Felejthetetlen élmény

2024.05.17. 16:41

Megérkezett Magyarországra a londoni Dívák & Ikonok kiállítás (videó)

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza hazai művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki - mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár pénteken a tárlatot megnyitó beszédében.

MW

A szombattól szeptember 15-ig látható időszaki kiállítás csaknem ezer négyzetméteren mutatja be a dívák történetét, társadalmi szerepét, ikonikus tárgyait az elmúlt kétszáz évből

Forrás: Magyar Zene Háza

Fotó: Palkó György

"Az egyetemes kultúra modernkori története lényegében elválaszthatatlan a dívák csillogó és csodált életétől, nyomot hagyó pályafutásától. Minden előadóművészetben felragyognak olyan nagyságok, akiknek köszönhetően a zene, a színház, a film, a tánc többé már nem ugyanaz, mint előttük volt" - fogalmazott Závogyán Magdolna a kiállítás kapcsán.

Dívák & Ikonok kiállítás
Fotó: Palkó György / Forrás: Magyar Zene Háza

Mint megjegyezte, minden generációnak példaképekre van szüksége. Hozzátette: 

a tárlat ereje elsősorban abban áll, hogy mesterien adagolja és arányosítja az érzelmi bevonást a tényszerűséggel, az információátadást a hatáskeltéssel.

 "A Magyar Zene Háza jelentős mértékű hozzáadott értékkel gyarapítja a vendégségbe érkezett összeállítást, a dívák sorát sikeres magyar előadóművészek személyével egészíti ki" - tette hozzá.

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója, a kiállítás társkurátora kiemelte: a szombattól szeptember 15-ig látható időszaki kiállítás csaknem ezer négyzetméteren mutatja be a dívák történetét, társadalmi szerepét, ikonikus tárgyait az elmúlt kétszáz évből.

"Milliárdok rajongása találkozik a dívák történetében. A kiállításon nemcsak a backstage-be pillanthatunk be, hanem a dívák lelkébe is. A kiválasztás egyik fő szempontja az volt, hogy olyan nagy hatású személyiségek jelenjenek meg, akik megváltoztatták a művészet történetét, egyben a nők sorsának, társadalmi szerepének mozgatói, irányítói" - mondta Batta András.

Dívák & Ikonok kiállítás
Fotó: Palkó György / Forrás: Magyar Zene Háza

A Dívák és Ikonok című kiállítás mások mellett Rihanna, Björk, Billie Eilish, Tina Turner, Cher, Marilyn Monroe, Beyoncé, Sade, Janelle Monáe, Whitney Houston, Maria Callas, Edith Piaf mellett Blaha Lujza, Karády Katalin, Marton Éva, Cserháti Zsuzsa, Rúzsa Magdi és még sokan mások történetét, tárgyait vonultatja fel. Eredeti fellépőruhákon, jelmezeken, kellékeken, plakátokon, kép- és hangfelvételeken keresztül elevenedik fel a dívák története, valamint néhány olyan férfi előadóé is, akikre komolyan hatott a dívák világa.

Magyar résszel bővült a kiállítás

Kate Bailey, a londoni kiállítás kurátora szólt arról, hogy a tárlat két részben, 12 jeleneten keresztül hetven híres dívát sorakoztat fel a 19. századi kezdetektől egészen napjainkig. Hozzáfűzte, hogy az utazótárlat első állomása nem lehetett volna jobb hely, mint a Magyar Zene Háza, ahol "a lélegzetvételt is a zene járja át".

A brit szakember felidézte, hogy a budapesti intézménnyel való együttműködés lehetősége hét évvel ezelőtt vetődött fel, amikor Batta András és Horn Márton Londonban megnézte a Viktória és Albert Múzeum (V&A) operakiállítását. "Akkor még nem létezett a Magyar Zene Háza, és a Dívák és Ikonok kiállítás sem" - tette hozzá.

Dívák & Ikonok kiállítás
Fotó: Palkó György / Forrás: Magyar Zene Háza

Kitért arra, hogy a tárlat első része a kezdeteket, az operadívák színre lépését mutatja be, aztán következnek a hollywoodi sztárok, a hatvanas évektől hódító pop- és rockikonok, majd napjaink dívái, akik személyes tárgyaik sorát bocsátották a V&A rendelkezésére.

A kiállítás megmutatja, ahogyan a dívák úttörőként, hangjukkal és személyiségükkel társadalmi változások serkentői voltak. A tárlat magyar résszel kibővítve még nagyobb, bátrabb és büszkébb, mint a londoni volt

 - mondta.

Dívák & Ikonok kiállítás
Fotó: Palkó György / Forrás: Magyar Zene Háza

Horn Márton, a Magyar Zene Háza intézményigazgatója, társkurátor hangsúlyozta: 

Magyarországon hasonló témában még nem rendeztek ilyen nagy szabású kiállítást, amely a világ legnagyobb dizájn- és iparművészeti múzeumától érkezett Budapestre, és Londonban 300 ezer látogatót vonzott.

A Dívák & Ikonok kiállításon szerepel például Edith Piaf egy 1980-as fellépőruhája cipőjével és táskájával együtt, Tina Turner híres "lángruhája", Cher csillogó "meztelen ruhája" 1974-ből, Prince megerősített sarkú fellépőcipője, Whitney Houston Grammy-gálán viselt Marc Bouwer-ruhája, P!nk színpadi jelmeze, Rihanna több mint 200 ezer Swarovski-kristállyal díszített ruhája, Billie Eilish színes pólója és rövidnadrágja, Marton Évának Verdi Don Carlos című operájában viselt Valois Erzsébet-jelmeze, Demjén Ferenc egyik szegecses fellépő ruhája, Péterfy Bori programozható LED csíkos fellépőruhája és Zséda piros cipője, amelyet Aréna-koncertjén viselt.

A pénteki eseményen  többek között Medveczky Ilona, Marton Éva, Sebestyén Márta, Lakatos Mónika, Sena, Péterfy Bori és Zséda is részt vett.

A Dívák és Ikonok kiállításhoz a következő hónapokban több kísérőrendezvény, előadás, beszélgetés, filmvetítés kapcsolódik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!