Hegyalja új nagykönyve

2023.12.12. 13:37

Csodálatos album született a Tokaji borvidék építészetéről

A történelmi borrégió szemet gyönyörködtető épített világába enged betekintést a Tokaj – A borvidék építészete című album. A kötetet Erhardt Gábor és Salamin Ferenc állította össze.

Balázs D. Attila

A tokaji borvidéken, a szőlőparcellákkal teli Henye-domb tetején, 196 méter magasan áll a Szent Teréz tiszteletére fölszentelt kápolna, amely 1749-ben épült, barokk stílusú épület, és Gróf Grassalkovich Antal ajándéka volt Mária Terézia királynőnek

Forrás: MTVA/MTI

Fotó: Jászai Csaba

Amikor először a kezembe vettem ezt a vaskos könyvet, nem is a tokaji szőlő villant be róla az oldalait böngészve, hanem a szarvasgomba. Az egyik legnemesebb ételünk, amelyik – szemben a szőlővel – a föld alatt bujkál előlünk. Ilyen pazar, ám rejtőzködő alkotás volt eddig a Tokaj – A borvidék építészete című kötet is, míg rá nem bukkantam.

Mert hát nem reklámozták agyon a könyváruházak, s nem hirdette be riadóláncszerűen megannyi médium sem, hogy „milyen »tehetséges« emberek” működtek közre benne – ahogy az lenni szokott egyes berkekben. Ám épp ezért különleges ez a kötet, mert nincsenek rajta ilyenfajta foltok. S ezért kívánkozik minden jóérzésű magyar ember polcára.

A kötet borítója

Meg azért is, mert Tokaj-­Hegyalja Kárpát-medencei és világszinten is fogalomnak számít. Másrészt

a könyv könnyen inspirációs forrássá válhat leendő házépítőknek, akiknek számít a hagyomány tisztelete, valamint a táj és az épített örökség össz­hangja.

Egyúttal utazásra csábít, hiszen még ma is kevesek tudják, de Tokaj szőlővesszeihez igen sajátos, jellegzetesen magyar építészeti mikrovilág társul, amit testközelből is látni kell. Mindez pedig része annak a tokaj-hegyaljai történelmi kultúrtájnak, amely ma már a világörökség része.

A megannyi szakmai díjat birtokló építészpáros, Erhardt Gábor és Salamin Ferenc, a 312 oldalas műben nyolc tanulmányon keresztül ismerteti a borvidék történetét, illetve építészetét. A gazdagon illusztrált albumban a múltat, a jelent és a várható jövőt is tárgyalják a hagyományos lakóépületek, a templomok és kúriák, kastélyok és gazdasági épületek, borházak, tájházak, présházak, pincészetek, fogadók, valamint borhotelek bemutatásán keresztül. Bepillanthatunk a „függönyök mögé” is, mármint a belső terekbe, ráadásul feltárul azon épületek múltja is, amelyeket szinte romokból építettek újra a szakemberek. 

Országépítés konferencia a Vigadóban

December 13-án, a Pesti Vigadóban tartja a Kós Károly Egyesülés az Országépítés konferenciát, ahol a kötet szerzői is előadnak. Az esemény célja, hogy bemutassa a mai magyar szerves építészet közelmúltban elért eredményeit és egyben rávilágítson a kihívásokra, hogy az elődök által elindított folyamat folytatható legyen. Az ingyenes konferenciára a vigado.hu/programok oldalon lehet regisztrálni. 

A Tokaj – A borvidék építészete című mérföldkőnek számító kötetet az orszagepito.net/konyvek oldalon keresztül lehet a legegyszerűbb módon beszerezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában