Tusványos

2023.07.21. 19:56

Csák János: mindent megteszünk azért, hogy a magyar kultúrnépet összetartsuk

Mindenhova el kell juttatni a kultúrát, és kultuszminiszterként az a feladatom, hogy ez megtörténjen – jelentette ki Csák János kulturális és innovációs miniszter pénteken a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) keretében tartott egyik pódiumbeszélgetésen.

MW

Csák János a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban 2023. július 19-én.

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

A Kósa András László, a Bukaresti Liszt Intézet igazgatója által moderált, Magyar kultúra - értékőrzés és innováció határon innen és túl című pódiumbeszélgetésen elmondta: Magyarország beruházásokkal együtt évente mintegy 1,5 millió eurót költ kultúrára - aminek egy része a határon túlra megy. 

A magyar állam "kőkeményen beleáll", hogy amit lehet, a kultúrára fordítsa

 – mondta. 

Hozzátette: 

nem intézmények költségvetését csökkenti, hanem "a Budapest-fejűséget", és mindenhova próbál pénzt juttatni. Budapest mindig központ marad, de fontos, hogy a jövő nemzedékek vidéken is "belenevelődjenek a kultúrába

 – mutatott rá a miniszter. Elmondta, komolyan veszi ezt a feladatot, Klebersberg Kuno utódjaként, aki a kiváló tehetségeket támogatta, és 5000 népiskolát alapított, hiszen a jövő nagyjai, illetve annak értő közönsége vidéken születik.

A miniszter emlékeztetett, hogy a magyar kultúra nagyjai a magyar állam különböző, jelenleg akár határon túli kisebb településein születtek.

Ha ott, akkor nem kapják meg a kultúrához való hozzáférést, nincs zongora, nincs helyi egylet, nincs egy ilyen televény az egész országban, akkor az állam is hiába adja a pénzt

 – húzta alá.

A kultúra és az innováció közötti kapcsolatról szólva elmondta: az

 egész kultúra innováció, a változás kezelésének a kultúrája, amikor az ember eldönti, hogy mi az, amit a felhalmozott dolgokból elenged, és mit tart meg.

Kijelentette, hogy az innovációt úgy fogja fel, mint a keresztény egyházak a Biblia magyarázatát: a szöveg változatlan, de a papoknak értelmezniük kell egy megváltozott világban, hogy a modern ember is megértse. Hozzátette: az innovációt megújulásnak szokta nevezni, hisz ritkán vannak ugrásszerű változások a világban, inkább folyamatos változás van, a minisztériumban pedig az értékek megőrzésére összpontosítanak.
Hangsúlyozta, hogy az emberben a legmélyebben benne lévő szükséglet a kötődés szükséglete, és a kötődés a magja az identitásnak, kultúrának is.

Minden megteszünk azért, hogy a magyar kultúrnépet összetartsuk

–  jelentette ki. Hozzátette, amikor fesztiválokat támogat, azt nézi, hogy annak van-e olyan magja, mely a magyar kötődést erősíti.

Arra is kitért, fontos, hogy a magyar kultúra a világhálóra is felkerüljön, ha nem történik meg,

akkor nem csak a jövőnket veszítjük el, hanem a múltunkat is

– húzta alá. Hozzátette azonban, hogy 

a digitális világ elszegényíti a világunkat, ha mellette nem tartjuk meg az emberi világunkat is.

Both Miklós, a Hagyományok Házának főigazgatója arról beszélt, hogy a kultúrát "két démon" befolyásolja, a mindent megsemmisítő felejtés és a mindent elfedő emlékezés. A kettő között folyamatosan meg kell találni az egyensúlyt, mivel "a mentális polcainkon véges számú hely van" – mondta -, és a felejtésnek is van funkciója, hiszen szelektál.

Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke úgy vélte, hogy a magyar nemzeti kultúra önmagában folyamatos innováció eredménye. Kifejtette:

 Kolozsvár Erdély jelentős kulturális központja, de interetnikus környezete miatt végvár. Mi is végvári legényekként nézzük kulturális identitásunkat

 – mondta, hozzátéve, hogy ilyen helyzetben a kulturális identitás egyfajta "túlélőkészlet", amit folyamatosan frissíteni, bővíteni kell.

CSÁK János; GERGELY Balázs; BOTH Miklós; KÓSA András László
Csák János kulturális és innovációs miniszter (b1), Kósa András László, a Bukaresti Liszt Intézet igazgatója (b2), Both Miklós, a Hagyományok Háza főigazgatója (j2) és Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke (j1) a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban 2023. július 19-én.
Fotó: Veres Nándor / Forrás:  MTI

Arról is beszélt, hogy interetnikus környezetben "tartani kell a lépést", és miközben angol középfokú nyelvvizsgával lehet boldogulni a világban, Romániában ugyanilyen fokozatú román nyelvvizsga nem elegendő a boldoguláshoz.

Az erdélyi "magyar napok" jelenségéről elmondta: ez is a magyar innováció eredménye. Emlékeztetett: az erdélyi magyarok számára a

 "cancel culture" nem újszerű jelenség, a kommunista diktatúra is használta, ledöntötte a magyar szobrokat, cenzúrázta az irodalmat, a közösségi rendezvényeket a templomokba szorította vissza,

 ezért érthető, hogy a magyarokban interetnikus környezetben is megszületett az igény a közös együttlétre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában