Hiánypótló mű

2023.06.17. 09:00

Megjelent a mátraverebély-szentkúti kegyhely történetét feldolgozó kötet

Mátraverebély-Szentkút története az írott források tükrében címmel jelent meg a nemzeti kegyhely történetét feldolgozó tanulmánykötet – közölte a kegyhely szerdán az MTI-vel.

MW

Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye megyés püspöke (k) a Szent László ünnepe alkalmából tartott szentmisén a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen 2022. június 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A tájékoztatás szerint a fennmaradt írásos emlékek alapján készült kötet feltárja, hogyan próbálta az ötvenes évektől a pártállam ellehetetleníteni a kedvelt búcsújáróhelyet.

Mátraverebély-Szentkút jelentősége, kiemelkedő vallási vonzereje miatt külön figyelmet érdemelt a megyei párt- és állami szerveknél. Az ötvenes években az államvédelmi, rendőrségi szervek munkatársai a zarándokok közé vegyülve gyűjtöttek információkat.

Csaknem negyven év alatt a pártállam sokféleképp ellenőrizte, korlátozta működésében a búcsújáróhelyet.

A pártállami dokumentumokból kiderül, hogy

olyan lelkipásztorokat helyeztek Mátraverebély-Szentkútra, akik a pártállammal alapvetően semleges vagy lojális viszonyt alakítottak ki.

A másik „trükk”, amellyel korlátozni próbálták a búcsúkra érkező hívek számát, az infrastruktúra-csökkentés volt. A lehető legkevesebb egészségügyi, higiéniás, élelmezési és közlekedési szolgáltatást nyújtották, vagy közlekedési zavarokról számoltak be az újságok hasábjain.

A kötet – függelékében az eredeti dokumentumokkal – megtalálható a www.szentkut.hu oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában