Rocklegenda

2022.07.17. 14:45

Film készül a negyven éve elhunyt Radics Béláról

Várhatóan októberben mutatják be A Radics – A megátkozott ember címmel készülő zenés életrajzi filmet, amely Radics Béláról, a fiatalon – negyven évvel ezelőtt, harminchat éves korában – elhunyt rocklegendáról szól. Klacsán Gábor rendezővel készült interjú a Magyar Hírlapban.

– Nagyon különleges film lesz, reményeink szerint – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Klacsán Gábor filmrendező A Radics – A megátkozott ember címmel készülő zenés életrajzi filmről. Hozzátette, zenés életrajzi filmről van szó, amelyben másképp keverednek a dokumentumfilmes és játékfilmes elemek, mint szokásos, és más filmes műfajok is jelen lesznek. Nem akartunk műfaji korlátokat szabni ebben a filmben – tette hozzá.

A Szentesi Zöldi László alapforgatókönyve, Bálint Csaba (Rockmúzeum) kutatásai alapján létrejött forgatókönyv gyerekkorától  haláláig kíséri végig  az életét, zenei pályafutását.

– Látjuk úttörő-tehetségkutató versenyen, amelyet megnyert, követjük, ahogy megismeri az angolszász zenét, a Shadowst, a Creamet, később Jimi Hendrixet, ezeket a zenéket a kezdeti időkben tűpontosan játszotta, mielőtt saját számokat írt. Bemutatjuk a stúdiómunkát és négy koncertet – amelyen négy különböző együttesével, az Atlantisszal, a Sakk-Matt-tal, a Taurussal és a Tűzkerékkel játszott – reprodukálunk a filmben – fejtegette a rendező.

Kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy lényegében az akkori zenéket alkalmazták korunkhoz. A régi soundokat  igyekeznek bemutatni mai technikai feltételekkel, mai igényeknek megfelelően, vagyis úgy kell szólnia a zenének, hogy az a mai zenei világban élők számára is értelmezhető, mi több: maradandó legyen. 

– Szeretném, ha ezek a felvételek ugyanazt váltanák ki a nézőkből, mint amit annak idején Radics Béla eredeti gitárjátéka.

Alapi István fog gitározni a filmben. 

– Sokan talán fel sem fogják, milyen kiváló gitárosaink voltak és vannak. A szocializmus idejéből keresgéltem zenéket, többek közt jugoszláv és lengyel együtteseket is meghallgattam, de szerintem a nyomukba sem értek az akkori magyar zenészeknek, zenei világnak. A mieink már negyven-ötven éve világslágereket írtak, csak magyarul, nekünk. De a legjobbat kaptuk tőlük. Szerintem ez ma is így van, nem kis mértékben Radicsnak köszönhetően.

Az interjúból kiderül, hogy a kisfiú Radicsot Stépán-Kovács András játssza, a felnőtt Radics Rák Zoltán lesz, az apja Trill Zsolt, az anyja Zsurzs Kati. Som Lajost Király Attila személyesíti meg, Fenyvesi elvtárs bőrébe Bede-Fazekas Szabolcs bújik. De számos magyar zenész is felbukkan a filmben, sokszor alig felismerhetően: Vilmányi Gábor, Vörös István, Rudán Joe, Mátyás Attila, Hrutka Róbert, Tiszai Vivien és sokan mások.

A teljes írás ITT olvasható.

Borítókép: Klacsán Gábor rendező / Magyar Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában