Fejlesztés

2023.12.07. 14:33

Hétfőtől gyorsabban nyithatunk online értékpapírszámlát az államkincstárnál (videó)

December 11-től a Magyar Államkincstárnál (MÁK) a mostaninál gyorsabban és egyszerűbben lehet online értékpapírszámlát nyitni – mondta a pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón, írja az MTI.

MW

Varga Mihály pénzügyminiszter beszél a Magyar Államkincstár (MÁK) Pénztártermében tartott sajtótájékoztatón 2023. december 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Varga Mihály közölte,

a fejlesztés célja, hogy Magyarországon állampolgári alapon mindenkinek legyen lehetősége gyorsan, kedvezményesen, biztonságosan értékpapírszámlát nyitni a MÁK-nál.

Az országban 5,8 millióan rendelkeznek ügyfélkapuval, őket hamarosan e-mailben értesítik az azonnali online értékpapírszámla-nyitás lehetőségéről.

A miniszter úgy vélte, a hétfőtől induló értékpapírszámlának is úgy kell majd működnie, mint a Babakötvénynek, amely „születésünkkor megillet bennünket”.

Kiemelte, a pénzpiacok egyik vezető elemévé vált a magyar állampapír, amely iránt a hazai lakosság erősen érdeklődik. Ennek köszönhető, hogy a múlt héten a lakosságnál tartott állampapírok értéke meghaladta a 10 ezer milliárd forintot. Minden magyar háztartás megtakarításai között ott kell lennie a magyar állampapíroknak, amelyek biztonságosak, adómentesek és ingyenesek – fűzte hozzá Varga Mihály.

Rámutatott, hogy míg 2010-ben az államadósság 3 százaléka volt a lakosság tulajdonában, mostanra ez az arány 21 százalékra nőtt.

Felidézte, hogy a koronavírus előtti időszakban a GDP-arányos államadósságot 80 százalékról 65 százalékra tudták csökkenteni. Most újra az a feladat, hogy levigyék az államadósság szintjét – mondta a tárcavezető.  

Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke elmondta, december 11-én reggel 6 órától indul az új rendszer. Az elektronikus értékpapírszámla megnyitása továbbra is a magyarország.hu portálon keresztül lehetséges, ahol az ügyfélkapun át lehet a számlanyitást kezdeményezni.

Arra is kitért, hogy az informatikai rendszerek átállítása miatt a WebKincstár, MobilKincstár és TeleKincstár szolgáltatások december 8-án 16 órától december 11-én 6 óráig nem lesznek elérhetőek.

Kiemelte, a MÁK meghatározó szereplőjévé vált a magyarországi lakossági állampapír-forgalmazásnak, a piaci részesedésük meghaladja a 55 százalékot. A MÁK-nak már több mint 850 ezer ügyfele van, ebből 330 ezer Start-számlával, 520 ezer pedig értékpapírszámlával rendelkezik. A teljes állampapír-állomány a kincstári számlákon meghaladja a 7400 milliárd forintot.

Varga Mihály élni fog vétójogával, ha az államadósság veszélyben van

Varga Mihály élni fog a kormányzati költségvetési előkészítő munkacsoportban kapott  vétójogával, ha úgy látja, hogy az államadósság vagy az államháztartási hiány veszélyben van – erről egy más témában tartott csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón beszélt a pénzügyminiszter.

 

Varga Mihály az online kincstári értékpapírszámláról szóló sajtótájékoztatót követően kapott arra vonatkozó újságírói kérdést, hogy presztízsveszteségként éli-e meg, hogy a jövőben a gazdaságfejlesztési miniszter (Nagy Márton) vezeti a gazdasági kabinetet.

 

A pénzügyminiszter válaszában futball hasonlattal élve úgy fogalmazott: egy csapatnál van egy edző, aki összeállítja a csapatot, meghatározza a stratégiát. A játékosok nem szokták megkérdezni, miért az a kapus, a védő, vagy miért az a középpályás. Ugyanígy dolgozik egy kormány is: van egy miniszterelnök, aki meghatározza a munka kereteit.

 

Kiemelte, „olyan időszakot élünk, amikor sokkal fontosabb az, hogy az államadósságot és az államháztartási hiányt csökkenteni tudjuk”. A gazdaság egy nehéz időszakon megy keresztül, amikor szűkebbek a források, amelyeket hatékonyabban kell felosztani.

 

„Amíg a kormány számára fontos és kiemelt cél a fegyelmezett és kiszámítható gazdálkodás, addig legyen bármilyen szerkezet, és miniszterelnök úr számít a munkámra, addig ezt a munkát folytatni fogom” – jelentette ki Varga Mihály.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában