Gazdaságfejlesztés

2023.10.16. 11:03

Nagy Márton együttműködési megállapodásokat írt alá Kínában

A hétfőn aláírt megállapodások többek közt a digitális gazdaság, az új energiahordozók és a szén-dioxid-mentesítés, az 5G és a 6G, a gyógyszeripari és orvosi berendezések gyártása, a kkv-k, a zöld gazdaság, illetve a mesterséges intelligencia területén kívánják erősíteni az együttműködést.

MW

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszél a Tudományos és Innovációs, Technológiai, Ipari és Logisztikai Park Tanács ülésén Budapesten 2023. október 5-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével a magyar kormány delegációja csaknem egyhetes látogatást tesz Kínában. Orbán Viktor és Li Csiang kínai kormányfő hétfői megbeszélését követően Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a két miniszterelnök jelenlétében négy megállapodást írt alá: a digitális gazdaság területén történő együttműködés erősítéséről, a gazdaságfejlesztési politika területén történő együttműködésről és cseréről, a technológiafejlesztés területén történő együttműködésről, valamint a digitális gazdasági fejlesztés területén történő együttműködés erősítéséről – jelentette be hétfői közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Nagy Márton az együttműködési megállapodások kapcsán kiemelte, hogy Kína Magyarország kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere és a világ második legjelentősebb gazdasága. A kínai gazdaság rendkívüli fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben és technológiai világnagyhatalommá vált. Hazánk célja, hogy részese legyen a világgazdaság technológiai fejlődésének, amelyhez el kell mélyíteni a két ország közötti gazdasági együttműködést, különös tekintettel a digitalizációra és a Digitális Selyemút fejlesztésére.

A gazdaságfejlesztési miniszter hozzátette, hogy mindennek érdekében a hétfőn aláírt megállapodások többek közt a digitális gazdaság, az új energiahordozók és a szén-dioxid-mentesítés, az 5G és a 6G, a gyógyszeripari és orvosi berendezések gyártása, a kkv-k, a zöld gazdaság, illetve a mesterséges intelligencia területén kívánják erősíteni az együttműködést.

Nagy Márton kiemelte, hogy a magyar gazdaság ma már egyre több lábon áll, hiszen a keleti nyitás sikerének is köszönhetően Magyarország 2010 óta egy perifériás térségből egy gazdasági szempontból kiemelt találkozási ponttá vált, ahol a nyugati és keleti tőke a legmagasabb fejlettségű, high-tech iparágakban – mint például az elektromos járműgyártás – kapcsolódik össze egymással. Mindez erősíti a beruházás és export alapú gazdaságot, így hozzájárul a gazdasági növekedéshez, a munkahelyek és a családok megvédéséhez

– olvasható a GFM közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában