Fűtési szezon

2023.10.20. 09:42

Marad a rezsicsökkentés a magyar családoknak – frissült

A most kezdődő fűtési szezonban is marad a rezsicsökkentés a magyar családoknak, akiket már 2013 óta segítenek ezzel – mondta Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán, pénteken, írja az MTI.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Kiemelte, hogy a földgáztárolók töltöttsége a fűtési szezonra elérte a 97 százalékot.

Ha hidegebb tél lenne, akkor is lesz elegendő gáz, az ország tárolókapacitásai jelentősek

– mondta.

Kitért arra, hogy a tárca energetikai fórumsorozatot indít a kistelepülések önkormányzatainak, ezek célja a kistelepülések versenyhátrányának csökkentése, energiahatékonyságuk növelése. A Győr-Moson-Sopron vármegyei Bágyogszováton volt az első ilyen fórum, hétről hétre minden vármegyébe eljutnak – ismertette.

Hangsúlyozta, hogy

a kormány biztosítani tudja a Rezsivédelmi Alapot, az önkormányzatok energiaköltségeit pedig az idén 76 milliárd forinttal támogatta.

Hozzátette, hogy a jövő évi költségvetésben az önkormányzatok rezsiterheit ennél is nagyobb összeggel, 83 milliárd forinttal kívánja segíteni a kormány.

Az energiaválság idején a kormány senkinek sem engedte el a kezét – közölte az államtitkár, hozzátéve:

a magyar családokat úgy védi a kormány, hogy fenntartotta a rezsicsökkentett sávot, aminek révén az unió legalacsonyabb gáz- és áramárait fizetik az érintettek.

Koncz Zsófia a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy az energiaválságban a vállalkozásokat is segítették, számos energiamegtakarítást eredményező beruházást támogattak.

Németh Szilárd: Brüsszel és a hazai baloldal végleg meg akarja szüntetni a rezsicsökkentést

Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerint Brüsszel és a hazai baloldal végleg meg akarja szüntetni a rezsicsökkentést, a kormány viszont minden nyomás ellenére fenntartja az egyetemes szolgáltatást.

A politikus pénteken az MTI-nek azt mondta: Brüsszel a rezsicsökkentés 2013-as bevezetése óta folyamatosan és egyre agresszívebben azt akarja lenyomni a torkunkon, hogy szüntessük meg az úgynevezett egyetemes szolgáltatást, aminek a keretében a rezsicsökkentés vívmányaként mi, magyarok fizetjük Európa legolcsóbb háztartási energiaszámláit.

"A guruló dollárokkal dekára megvett hazai baloldal a rezsicsökkentésről terjesztett gátlástalan és hiteltelen hazugságaival is ezt a célt szolgálja. A Soros-médiában és az országgyűlési felszólalásaikban is azt hazudják, azt sulykolják, hogy sokkal jobb lenne, ha piaci árat fizetnénk a gázért és a villanyért" - fogalmazott Németh Szilárd.

Világos beszéd: Brüsszel és Gyurcsányék meg akarják szüntetni az egyetemes szolgáltatást és a rezsicsökkentést. A baloldal ezzel ismét könyörtelenül kizsebelné és sárgacsekk adósságba hajszolná a magyarokat - tette hozzá.

"Nincs mit csodálkozni ezen, hiszen a baloldal, amikor kormányon volt nyolc év alatt teljesen kiszolgálva a külföldi érdekeket, tizenötször emelte a háztartási energia árát, a gázét háromszorosára a villanyét kétszeresére. A magyar családokkal fizettették ki a nyugati kézre játszott szolgáltatók extraprofitját, ezért 2002 és 2010 között mi fizettük Európa legmagasabb rezsijét" - emlékeztetett Németh Szilárd.

Hozzátette: az általános infláció a Gyurcsányék kormányzása idején 58 százalék volt, de a háztartási gáz árát 206 százalékkal, a villanyét 97 százalékkal emelték. "Bajnai még a legrászorultabbaktól - a nagycsaládosoktól és a nyugdíjasoktól - a szociális gázártámogatást is elvette" - jegyezte meg.

Németh Szilárd szerint van itt még egy bökkenő. "Ha a baloldali politikusok és sorosita újságírók szerint jobbak a piaci árak, mint a rezsicsökkentettek, akkor ők miért nem lépnek át az egyetemes szolgáltatásból a piaciba? Pontosan azért nem teszik ezt, mert ők is pontosan tudják, hogy amit állítanak, az egy orbitális nagy hazugság, fake news, blöff, hiszen a szabályozatlan piac rászabadítása a háztartásokra ugyanolyan szociális katasztrófához vezetne, mint kormányzásuk idején" - jelentette ki a kormánybiztos.

"Mi - minden támadás, minden nyomás ellenére is - fenntartjuk az egyetemes szolgáltatást, megvédjük a rezsicsökkentést! Nekünk a magyar családok az elsők!" - közölte Németh Szilárd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában