Kedvező kilátások

2023.10.03. 09:06

A kormány idén is csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot (videó)

Az elhúzódó orosz-ukrán háború és a nyomában járó brüsszeli szankciós politika kedvezőtlen világgazdasági környezetet és energiaválságot eredményezett. A költségvetés a rendkívüli kiadások mellett is garantálja a nyugdíjak értékének megőrzését, a családtámogatások és a rezsivédelem fenntartását. A jelentősen megnövekedett kiadásokra tekintettel a kormány 5,2 százalékra módosítja az idei évi GDP-arányos hiánycélt, amely 1 százalékpontos javulást jelent a tavalyi hiányhoz képest – jelentette be keddi közleményében a Pénzügyminisztérium (PM).

MW

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a minisztériumban 2023. szeptember 29-én

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A kialakult, veszélyes nemzetközi helyzet rendkívüli terhet ró a magyar költségvetésre is – írták. A rezsivédelem magas költségein túl megnövekedett kiadást jelent, hogy egy háború közvetlen közelségében a magyar honvédelmi kiadások már az idei évben is elérik a GDP 2 százalékát - tette hozzá a PM.

Emellett Magyarország évek óta kéri az Európai Bizottságtól az uniós határok védelmére fordított határvédelmi költségek megtérítését, amelynek összege eléri a 650 milliárd forintot. Amennyiben a bizottság eleget tenne Magyarország jogos kérésének, a hiány mértéke közel 1 százalékkal lenne alacsonyabb. Emellett tovább bővítené a magyar költségvetés mozgásterét, ha az Európai Bizottság utalná a Magyarországnak jogosan járó uniós támogatásokat

– fogalmazott a Pénzügyminisztérium.

A jövőre nézve Magyarország kilátásai kedvezők, köszönhetően a magyar gazdaság stabil alapjainak

– szögezték le. 

A foglalkoztatottság továbbra is rendkívül magas, míg az export rekordmértéket ér el. Az infláció jelentősen csökken, azt az év végére a kormány egy számjegyűre mérsékeli. Eközben a folyó fizetési mérleg hiánya is folyamatosan javul, míg a tartósan magas hazai beruházási ráta továbbra is az Európai Unió élvonalában van. 

A pozitív kilátások alapján Magyarország már az idei év végére visszatérhet a növekedési pályára

– összegezte a tárca.

A kormány a jövőben is folytatja az egyensúlyi mutatók javítását és megőrzi az évről évre csökkenő hiány- és adósságpályát. 

Magyarország államadóssága tartósan, mintegy 10 százalékkal alacsonyabb, mint az Európai Unió átlaga, a kormány célja, hogy ez a csökkenő tendencia tovább gyorsuljon

– írta a Pénzügyminisztérium.

Varga Mihály: a kormány a következő években is folytatja a hiány- és adósságcsökkentést

„A költségvetés a rendkívüli kiadások mellett is biztosítja a családok támogatását, a rezsivédelem fenntartását és a nyugdíjak értékének megőrzését” – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a Joint Venture Szövetség (JVSZ) Makro Konferenciáján kedden Budapesten.

A kormány jövőre ragaszkodik a GDP-arányos 2,9 százalékos hiányszinthez – jelezte Varga Mihály. Az államadósságot továbbra is mérséklik, azzal számolnak, hogy az államadósság a GDP 69,8 százalékára csökken idén, a tavalyi 73,9 százalékról. Szeretnék, hogy egyre kisebb terhet jelentsen a finanszírozása, és ezzel több tér maradjon a cégek fejlesztései, a további kamatcsökkentés előtt – mondta.

Az elmúlt 1-1,5 évben a magyar gazdaságpolitikának az egyensúlytalanságokat kellett kezelnie, amely a háború és az energiaválság következtében alakult ki - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy a tavalyi magas energiaárak okozta "sebek gyógyulnak", a mérlegek elkezdtek javulni: a szolgáltatások és a folyó fizetési mérleg egyenlege is.

Jó esély van arra a tárcavezető szerint, hogy az év második felében a gazdasági növekedés legyen uralkodó, és arra, hogy az év végére, november-decemberben az infláció egy számjegyűre csökken. Mindez a kamatszint csökkenését is magával hozza – tette hozzá.

A reálbérek szeptembertől növekedésnek indulhatnak, a kormány azon dolgozik, hogy a mutató javuljon, és a fogyasztás lépésről-lépésre meginduljon – közölte Varga Mihály.

Arról is beszélt a tárcavezető, hogy a külkereskedelmi egyenleg rekordot dönthet idén, a legfontosabb piacok, az eurózóna helyreállásával még nagyobb lehet a növekedés.

A JVSZ idén 12. alkalommal rendezi meg Makro konferenciáját, amelynek fővédnöke Varga Mihály pénzügyminiszter, a JVSZ társelnöke.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában