Harc a nyomás ellen

2023.09.05. 10:44

Fordulat napelemügyben: szembemehet a kormány Brüsszellel

Lantos Csaba a Tranziton jelentette be a napelemet használókat érintő kedvezőtlen változást: hamarosan a már telepített napelemeket használó betermelők számára sem lesz lehetőség éves elszámolásra, át kell állniuk havi szaldóra. Azóta kiderült: brüsszeli elvárás a napelemes bruttó elszámolás bevezetése. Kocsis Máté most arra kérte az energiaügyi minisztert, hogy írja felül a brüsszeli döntést.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ha a már telepített napelemet használó betermelők számára sem lenne lehetőség az éves elszámolásra,

az gyökeresen változtatná meg a napelemek megtérülési idejét, amivel sok család járna igen rosszul.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője most közösségi oldalán kérte meg Lantost, hogy „a brüsszeli döntést felülírva a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azon családok esetében, akiket ez korábbi szerződéseik alapján is megilletett”.

A politikus szerint ugyanis „a háború és a szankciók miatt kialakult energiaválság több mint egy éve kilőtte és rángatja az energiaárakat. Ilyen körülmények között 

nincs helye annak, hogy az unió elvárásai nyomán rosszabb elszámolási feltételeket kapjanak azok a családok, akik az elmúlt években napelem felszerelésével igyekeztek csökkenteni a fogyasztásukat.

„Nem fair velük szemben, hogy menet közben változnak a szabályok, nem fair, hogy korábban szerzett jogaik sérülnek” – szögezte le.

Az Energiaügyi Minisztérium vizsgálja a Fidesz frakció kérését

Az Energiaügyi Minisztérium érdemben vizsgálja a Fidesz frakció kérését, a brüsszeli elvárásoktól eltérő elszámolási lehetőségeket a napelem-beruházásoknál – közölte a tárca Facebook oldalán csütörtökön.

A következő napokban az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Czepek Gábor a szakmai szövetségek képviselőivel, majd Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökével, Juhász Edittel egyeztet – írták.

A bejegyzés szerint a tárca méltányos elszámolási rendszer kialakítására törekszik, amely megfelelően támogatja a magyar családokat a saját áramfogyasztásukat részben fedező, meglévő napelemeik működtetésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában