Elkelt a vasmű

2023.07.11. 13:48

A kormány megmentette a Dunaferrt

A kormány megmentette a Dunaferrt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) aktív szerepvállalásával – közölte a GFM kedden az MTI-vel.

MW

Dolgozó a hideghengerműben a Dunaferr Dunai Vasműjében

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Hozzátették, hogy a Liberty Steel nyertes ajánlata fontos mérföldkő, de a munka neheze csak most kezdődik. A külföldi menedzsment felelőtlensége, az elhibázott szankciók és az energiaválság miatt 2022 végére a Dunaferr fizetésképtelenné vált, a gyár működése ellehetetlenült, több ezer dolgozó munkája veszélybe került. 

Az üzem olyan rossz állapotban volt, ahonnan sikeres talpra állásra Magyarországon még nem volt példa

 – írta a GFM közleményében. Hozzátették, a Dunaferr a magyar ipar és foglalkoztatás kiemelt szereplője, az acélipar pedig stratégiai ágazat, amely a kormány számára kiemelt prioritást jelent, ezért 

a gyár megmentésében a GFM többek közt jogszabályok megalkotásával és a felek közötti koordináció kialakításával működött közre.

2022 végére sikerült megakadályozni, hogy a Dunaferr működése végleg ellehetetlenüljön, az energiaellátás megszűnése vagy az alapanyagok hiánya miatt az üzem súlyos és visszafordíthatatlan károkat szenvedjen. 

A kormány védelmi bizottságot állított fel, a Dunaferr pedig 2022. december 14-én felszámolás alá került, az eljárás megteremtette a szükséges jogi kereteket a gyár megmaradáshoz.

Hozzátették, hogy az üzem megmentéséért az elmúlt hét hónapban a kormány mellett a felszámoló, a térség országgyűlési képviselője, Mészáros Lajos, valamint a Dunaferr munkavállalói rendkívüli erőfeszítéseket tettek. A Dunaferr életben tartása érdekében bérmunka konstrukciót alakítottak ki, amelynek köszönhetően a kokszoló folyamatosan működni tudott, valamint a tavaly novemberben leállt kohó és hengerművek is újra elindulhattak. 

Ezt a folyamatot érdemben segítette a bérgarancia kibővítése: a kormány Mészáros Lajos javaslatára arról döntött, hogy 16 milliárd forintos segítséget nyújtva hat hónapon keresztül kifizeti több mint 4 ezer dolgozó bérét annak érdekében, hogy a vasmű lelkét adó munkavállalók és családjaik ne kerüljenek veszélybe.

A folyamat következő lépéseként új cégekhez, a DunaRollinghoz és Duna Furnace dunai vasműhöz kerültek az acélgyártáshoz szükséges eszközök, amelyeket nyílt eljárásban hirdetett meg a felszámoló. 

A múlt pénteken zárult értékesítés során az a Liberty Steel adott be érvényes és nyertes pályázatot, amely már decemberben is a gyár megsegítésére sietett egy olyan időszakban, amikor az acélipar világszerte a legnehezebb időszakát élte

– hangsúlyozták.
A Dunaferr sikeres értékesítése fontos mérföldkő, azonban a munka neheze csak most kezdődik. A kormány elkötelezett az acélipar jövője szempontjából kiemelkedő zöld átállás mellett. 

A gyár működése reorganizációra szorul, jelentős fejlesztések szükségesek a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása, a korszerű, 21. századi technológiaváltás, valamint a zöld acél gyártása érdekében.

A kormány képviseletében a GFM tovább küzd a gyár, a munkahelyek és a családok megvédése érdekében. Miközben azt is el kell érni, hogy semmilyen bürokratikus akadály ne álljon a Dunaferr megmentése és felvirágoztatása elé - olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában