Minősítés

2023.06.24. 09:22

Továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot a Fitch Ratings

A Fitch Ratings a háborús válság ellenére továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot, miután megerősítette hazánk 'BBB' besorolását változatlanul negatív kilátás mellett - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel.

MW

Borítóképünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Blue Planet Studio

A szaktárca közleményében kiemelte: a hitelminősítő kedvezően értékelte a kormány hiány- és adósságcsökkentő politikáját, a magas beruházási rátát, a stabil bankrendszert és az infláció egyszámjegyűre csökkentését az év végére. Magyarországot jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlja, és két osztállyal magasabbra sorolják, mint egy évtizeddel ezelőtt.

A péntek este kiadott értékelésében a Fitch hitelminősítő ügynökség elismerően írt Magyarország erős strukturális gazdasági mutatóiról. Mint fogalmaztak:

a tavalyi 4,6 százalékos gazdasági növekedés mellett a bankszektor stabil, míg a GDP-arányos államadósság tovább mérséklődhet: 2023-ban 68,1 százalék lehet, ami kedvezőbb, mint a kormány 69,7 százalékos előrejelzése.

A jelentés rögzíti továbbá, hogy a fizetési mérleg hiánya 2023-ra 3,4 százalékra csökkenhet, az infláció az idei év végére 8-10 százalék között alakulhat, amely egybevág a kormányzat által megfogalmazott céllal.

A PM hangsúlyozza: Magyarország célja világos, vissza kell térni arra az egyensúlyi pályára, ahol a gazdaság a Covid-járvány és a háború előtt volt. Ezért a válságok ellenére a kormány 2024-ben 2,9 százalékra csökkenti a költségvetési hiányt és 66,7 százalékra javítja az államadósság szintjét, ami 10 százalékponttal kedvezőbb az uniós átlagnál, miközben a hazánknak járó forrásokat Brüsszel még mindig visszatartja.

A hitelminősítő az uniós forrásokról megállapítja, hogy az agrártámogatások és az előző 7 éves pénzügyi keretből rendelkezésre álló források folyamatosan érkeznek Magyarországra.

Kiemelik, hogy a nemrégiben hatályba lépett új törvény az igazságügyi reformokról mintegy 10 milliárd eurónyi kohéziós forrást kell, hogy hozzáférhetővé tegyen a kohéziós alapokból Magyarország számára.

Az elmúlt évtized munkájának köszönhetően mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő befektetésre ajánlja Magyarországot, és két osztályzattal magasabb besorolást tartanak érvényben most, mint 10 évvel ezelőtt. Mindez azt jelzi, hogy a nemcsak a befektetők, hanem a hitelminősítők is bíznak a magyar gazdaságban - írja közleményében a PM.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában