Biztató

2023.06.21. 10:03

György László: év végére elérhető az egy számjegyű infláció

A statisztikai adatok is azt mutatják, hogy elérhető év végére az egy számjegyű infláció – mondta György László kormánybiztos szerdán az M1 aktuális csatornán.

Mw

A 2023. június 1-jétől életbe lépő kötelező akciózásban szereplő termék ártáblája a budapesti Corvin Bevásárlóközpontban lévõ CBA üzletben 2023. június 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

A Makronóm Intézet gazdasági előrejelzése alapján a kormánybiztos kiemelte: 

A kormány inflációcsökkentő intézkedéseinek hatására negyedév alatt 5–13 százalékkal csökkent az alapélelmiszerek ára.

Az intézet elemzése szerint Magyarország idén elkerülheti a recessziót, jövőre pedig visszatérhet a növekedési pályára a gazdaság. Ennek kapcsán György László hangsúlyozta: 

a kormány a vállalkozókkal együtt azon dolgozik, hogy a magyar gazdaság idén megismételje tavalyi teljesítményét.

 Jelezte, hogy vannak olyan szektorok, amelyek jól teljesítenek és húzzák a gazdaságot, mint például a járműgyártás, ugyanakkor az élelmiszeripar termékei iránt visszaesett a kereslet. 

A kormánybiztos hozzátette: 

A feladat nem egyszerű, az elemzők többsége is úgy látja, hogy Európa a szankciók elhibázott részével »kiárazza magát« a világpiacokról és a saját piacairól is.

Példaként említette egyebek mellett, hogy 2021-ben Európa összesen 700 milliárd eurót költött energiára – földgázra, kőolajra és szénre –, 2022-ben pedig már 1800 milliárd eurót. 

György László arra is kitért, hogy a foglalkoztatottság rekordszinten van Magyarországon, több mint 4,7 millióan dolgoznak, ami a koronavírus-válság előtti szintet is meghaladja, a 2010-es adatnál pedig 900 ezerrel több. 

Az előrejelzés szerint 

a munkanélküliségi ráta 4 százalék alatt marad,

aki szeretne dolgozni, az talál munkát – tette hozzá. 

A bérek alakulásáról a kormánybiztos elmondta: a tavalyi harmadik negyedév végéig az OECD-országok közül egyedül Magyarországon volt reálbér-növekedés, ezután viszont csökkentek a hazai reálbérek. 

„Most már azt tapasztalhatjuk, hogy nem ér kevesebbet a pénzünk a boltban, és ez így lesz az előttünk álló időszakban is” – fogalmazott. 

A várakozások szerint január 1-jétől a magyar dolgozók az előző 12 évhez hasonlóan ismét azt tapasztalhatják majd, hogy folyamatosan többet ér a pénzük – hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában