Bulvár-celeb

2023.08.20. 07:08

Viharok, extrém időjárás – mit tanácsol a sztármeteorológus?

Németh Lajos szerint meg kell tanulni együtt élni a gyors változásokkal.

MW

Forrás: Szabad Föld

Fotó: Kállai Márton

Az idei nyárra különösen jellemző a szélsőséges időjárás. Egyik héten tartósan 30 Celsius-fok felett van a hőmérséklet, majd egy-két nap múlva alig éri el a 20-at. Vajon mi lesz ennek a következménye? – teszi fel a kérdést cikkében a Bors.

Mindenki szeretné előre megtervezni a programjait, főleg nyáron, amikor rengeteg a szabadtéri rendezvény. Ezek közül azonban egyre többet el kell halasztani a kiszámíthatatlan esőzések miatt.

Az időjárás mindig is változatos volt. Az idei nyár a szokásosnál változékonyabb, mivel nincs nyugalom a légkörben. Ez összefügg a klímaváltozással. Az átlagosnál egyre melegebb levegőben könnyebben keletkezik olyan légköri képződmény, ami szeszélyessé teszi az időjárást

– kezdte a hot! magazinnak Németh Lajos meteorológus.

Illusztráció: Shutterstock

Úgy tűnik, továbbra is ki vagyunk téve az időjárás szeszélyeinek. Nem tudni, mikor mehet végbe teljes körű stabilizálódás. Németh Lajos szerint a folyamat már beindult. Évről évre erőteljesebb melegedést tapasztalhatunk.

Jelenleg El Niño időszak van, ami a Csendes-óceán hőmérsékletével függ össze. Azt gondolom, hogy a következő években együtt kell élnünk a gyors változásokkal, hozzászokni viszont sajnos lehetetlen. Senki sem tudja, hogy lesz-e ennek a melegedésnek felső határa, ami normalizálná a légköri viszonyokat. Egy biztos: szélsőséges időjárás a jövőben is mindenhol előfordul, így a Kárpát-medencében is. Annyi a különbség a régi időkhöz képest, hogy ma felgyorsult folyamatként van jelen az időjárás, ezért adott esetben többször fedezhetünk fel radikális változást, ez pedig a légkörnek köszönhető

– tette hozzá a szakember.

Nyáron gyakran tapasztalhatunk derék-, hát- vagy fejfájást. Ezt részben a fronttal, a rendkívüli időjárás-változással kötjük össze.

Forrás: Hot!

„Az emberi szervezet szerencsére rengeteg dolgot kibír. Azonban egyre több energiával rendelkező időjárási képződmény nehezíti meg az életünket, ami a nyárra különösen igaz. Egyet ki lehet jelenteni: nem szabad félvállról venni a természet erejét, mert sokszorosa az emberének. A lakosság számára az időjárással járó pusztítások is egyre veszélyesebbek lehetnek – az embernek az értékeire és a testi épségére is vigyáznia kell” – vélekedik Németh Lajos.

A tragédiákat elsősorban a szélviharok, a jégesők miatti pusztítások okozzák, de a hirtelen lezúduló, felhőszakadás méretű eső akár villámárvizek kialakulásához is vezethet. Azt tanácsolom az olvasóknak, hogy figyeljenek az előrejelzésekre, az előre kiadott figyelmeztetésekre, és a biztonságuk érdekében húzódjanak védett helyre

– tette hozzá a meteorológus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában