Haydn emlékév 2009 – egészéves osztrák-magyar programok

Joseph Haydn halálának 200. évfordulóján 2009-ben közösen állítják össze az emlékév programját az osztrák és magyar szervezők – jelentették be szerdán Kismartonban. A nemzetközi sajtótájékoztatón Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára bejelentette, 400 millió forintos támogatást nyújtanak az emlékévet koordináló Klassz Zenei Irodának. Az osztrákok pedig 10 millió euróval járulnak hozzá a programsorozat lebonyolításához.

Érdeklődésünkre Erdődy Orsolya, a Klassz Zenei Iroda vezetője elmondta: az ünnepségsorozat már januárban elkezdődik, de lesznek kiemelt programpontjai a Haydn emlékévnek. A jubileumi évnek három központi helyszíne lesz: a kismartoni és a fertődi Esterházy-kastély, valamint Budapest – emelte ki az irodavezető.

A zeneszerző születésnapján, március 31-én kiállítás nyílik Kismartonban, emellett, koncertekkel, ifjúsági programokkal emlékeznek Joseph Haydn-ra.

Halálának 200. évfordulóján, május 31-én többek között a kismartoni Esterházy-kastélyban, Budapesten, és több világvárosban is felcsendül Haydn A teremtés című oratóriuma. A Klassz Zenei Iroda ezen a napon a Magyar Televízióval együttműködésben Haydn maratont tervez a Millenárison.

Az év végéig tartó Haydn-emlékév részletes programja a: www.haydn-2009.hu vagy a www.klassz.org honlapon olvasható.Sporthírek