Friss hírek

2008.09.02. 17:38

IRÁNI ATOM: Az orosz cég kitart az iráni atomerőmű mellett

<p>Az első iráni atomerőművet építő orosz cég megerősítette, hogy tartja magát a tervhez, vagyis segít felépíteni a reaktort - jelentette az IRNA iráni hírügynökség kedden. Oroszország annak ellenére támogatja Teherán atomprogramját, hogy több nyugati ország szerint a perzsa állam azt nem békés célokra, hanem atomfegyverek előállítására használja.</p>

Az iráni atomerőmű a Perzsa-öböl partján, Buser városban épül. Az orosz Atomsztrojekszport vállalat szakértőket és felszerelést küld még a reaktor építéséhez. Az erőműről egyébként már 2007 decemberében azt jelentették, hogy majdnem teljesen elkészült. Az orosz állami vállalat akkor azt közölte, hogy 2008 vége előtt már biztosan nem kezdheti meg működését a reaktor.

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik állandó tagja. A testület szankciókat szabott ki Iránra, amiért nem hagy fel az urándúsítással. Sok ország azt gyanítja ugyanis, hogy a perzsa állam az urániumdúsítással atomfegyver előállításán munkálkodik, Teherán viszont váltig állítja, hogy atomprogramja kizárólag a békés energiatermelést szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!