Haverok! Minden szombaton buli! – helyzetkép a fiatalok alkoholfogyasztásáról

Miskolc, Sárospatak – Gergely, az egyik miskolci szakközépiskola tanulója még csak 17 éves, de semmi nehézségbe nem ütközik számára, hogy a diszkóban alkoholt fogyasszon. Mint mondta, boltban nehezebb szeszes italt vásárolni, mert ott szigorúak.  Az alkohol

Egyre több fiatal válik az alkohol rabjává. Számos alkalom nyújt lehetőséget italozásra.

–Valóban igaz, a mai tizenévesek közül sokan és sokat isznak – árulja el tapasztalatait lapunknak Gáll József, a sárospataki Vay Miklós Szakképző Iskola igazgatója. Meglátása szerint a mai diszkóvilágban az emberi kapcsolatok leegyszerűsödtek, a fiataloknak valamilyen felpörgető vagy ajzószerre van szükségük, hogy jól érezzek magukat egy-egy buliban. Az iskolában az osztályfőnökök csak egynapos kirándulásokat mernek bevállalni, mivel a diákok esti „programja” már nem összeegyeztethető az iskola elvárásaival. Történt azonban már olyan is, hogy az egyik fiú pálinkát hozott az iskolába, azzal végigkínálta a lányokat. Mivel a szagok elárulták a diákokat, szülői elbeszélgetés és fegyelmi lett a vége.

– Olyan tanulóink is akadnak, akik hétvégén segédmunkát vállalnak vagy fát gyűjtenek az erdőben, hogy meglegyen a bulira a pénzük. Ez több ezer forintot jelent alkalmanként, hiszen az alkohol nem olcsó.

Több a fiatal

A Miskolci Egészségügyi Központban dolgozó orvosok is tapasztalják az alkohol térhódítását.
– Egyre több olyan huszonéves fiatalunk van, akiket alkoholelvonási tünetekkel kell kezelnünk – mondta lapunknak dr. Tűzkő Judit, a pszichiátriai osztály
főorvosa
. – Ez azt jelenti, hogy ők már több éve rendszeresen fogyasztanak szeszes italokat. A tizenévesek a kijózanítóban fordulnak meg, bár nem túl sokan, egy-két ilyen esetünk volt.

A boltban szigorúak

Gergely, az egyik miskolci szakközépiskola tanulója még csak 17 éves, de semmi nehézségbe nem ütközik számára, hogy a diszkóban alkoholt fogyasszon. Mint mondta, boltban nehezebb szeszes italt vásárolni, mert ott szigorúak, de ha egyszer egy szórakozó helyre beengedték, ott már ki is szolgálják. Hogy mivel? Az ő baráti körében abszintot, Fütyülős málnát és Vilmoskörtét fogyasztanak a fiatalok. Van, aki tudja, hol a határ, és megelégszik 2 deci erőssel, amitől jól érzi magát, mások azonban annyit isznak, hogy ültő helyükben elalszanak. Gergely még nem találkozott a diszkóban ellenőrzéssel, pedig minden szombaton buli van, nyáron hétköznap is.

21 év lenne a határ
Jelentős szigorításokat tervez a kormány az alkoholfogyasztás visszaszorítására. Elképzeléseik között szerepel, hogy 21 éves kor alatt tilos lenne alkoholt vásárolni, szűkítenék azon üzletek körét, amelyek ilyen italokat árulhatnak, és a palackokra az egészségkárosító hatásokra figyelmeztető címkéket tetetnének. Egyes adatok szerint a magyarok isznak a legtöbbet az Európai Unióban.
A bírság 3 millió
Tavasszal tartott ellenőrzést a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség épp a célból, hogy kiderüljön, hol szolgálnak ki szeszes itallal és dohányáruval 18 év alatti fiatalokat. Dr. Tóth Zsuzsanna igazgató lapunknak elmondta, az üzletek 44 százalékában vehettek a fiatalok minden gond nélkül szeszes italt. Amikor azt vizsgálták, hogy szeszes itallal és dohányárut hány esetben szolgálnak ki 18 év alattiakat, az eredmény 50 százalékos volt. Egy vendéglátó helyiség pedig abba a hibába esett, hogy ismételten adott alkoholt fiatalkorúaknak. A felügyelőség közel 3 millió forint bírságot szabott ki.
Tudott róla?

Ezt isszák még a fiatalok a bulikban:

Kóla + konyak, whisky, rum, Bacardi rum,
Gin + alma, ananász, tonic
Kóla + sör összeöntve (diesel)
Energiaital + minden: vodka, whisky, pezsgő
Martini + Red Bull
Bor + pezsgő
Vörösbór + kóla (macska)
Vodka + narancs, alma, barack , meggy
Becherowka + alma, ananász
Becherowka + tonic(beton)
Jagermaister + almalé

  • Alkoholmérgezés 12 évesen
  • Lesz-e szesztilalom Miskolcon?
  • Flunky -  aki nyel, az nyer 
  • Rossz tanácsadó az alkohol
  • Riasztó címkék az italosüvegeken?
  • Borsodi bulik: Highlander - Sárospatak 2008.06.07. Hill Café & Club 2008.06.07. Rockwell - Egyetemváros 2008.06.07. Klub Sláger M - Mezőkövesd 2008.06.07.  • hirdetés


    hirdet�s