HAVAZÁS – Javult a helyzet Dunántúlon, de még mindig sok a nehezen járható mellékút

Javultak az útviszonyok Dunántúlon, elzárt település már sehol sincs. A közútkezelõ munkatársai több utat járhatóvá tettek a nyugati megyékben, de sok helyen kell még jégbordákra vagy hóátfúvásra számítani, fõleg az alsóbbrendû utakon.

Vasárnap délutánra kiszabadították a hó fogságából Fejér megyében Vértesboglárt és Bodmért. Járhatóvá vált a Székesfehérvár-Iszkaszentgyörgy közötti út is. A megyében egyáltalán nem vagy csak nagyon nehezen járhatóak továbbra is a következõ útszakaszok: Székesfehérvár-Zámoly, a bicskei 8101-es bekötõút, a Csákvárra vezetõ út Felcsút irányába, a 6209-es számú út Káloz-Sárkeresztúr-Sárosd illetve Szabadegyháza-Adony között, valamint a Bodajkra és Bakonycsernyére vezetõ utak egyes szakaszai. A Sukoró és Pákozd közötti út helyenként csak egy sávon használható. Az autópályák jól járhatóak a megyében az utolsó hírek szerint – tájékoztatott a vasárnap délután Fejér Megyei Rendõr-fõkapitányság.

Dél-Dunántúlon vasárnap kora délutánra már nem voltak járhatatlan utak. Nehezen járható részek, havas mellékutak ettõl függetlenül még vannak – tájékoztatott a Közútkezelõ Dél-alföldi Regionális Ügyelete.

Nyugat-Dunántúlon elállt a szél, de több mellékút még mindig járhatatlan a térségben a szombati hóátfúvások miatt. A fõutak is több helyen csúszósak, jégbordásak lehetnek. Nem lehet autózni Gecse és Szerecseny, Mosonmagyaróvár és Várbalog, Mecsér és Lébény, Darnózseli és Novákpuszta, Öttevény és Lébény, Ács és Bana, Tét és Marcaltõ között. Járhatatlan még a Pápakovácsi és Ganna, Nemeskér és Egyházasfalu, Egyházasfalu és Szakony közötti szakasz illetve a városlõdi bekötõút is – tájékoztatott a közútkezelõ.

Vasárnap délután már csak két járhatatlan út volt Zala megyében. A Pölöskefõ és Gelse közötti úton már dolgozik a hómaró, és várhatóan még vasárnap este felszabadul a Zalasárszeg és Galambok közötti út is. Nyugat Dunántúlon Vas, Zala és Veszprém megyében összesen több mint 30 út továbbra is nehezen járható. Felületük havas, jeges, hóbordás. A közútkezelõ 112 géppel folyamatosan dolgozik az utak megtisztításán – mondta a társaság ügyeletese a Független Hírügynökségnek vasárnap.