HAVAZÁS – Harkányban félméteres a hó, több helyen csak hólánccal lehet közlekedni

Folyamatosan havazik az ország nagy részén. Van, ahol már fél méter friss hó hullott. Egy út járhatatlan hóátfúvás miatt, sok helyen csak lassan lehet haladni. A Magyar Közút Zrt. tájékoztatása szerint több Baranya megyei szakaszon hólánccal lehet közlekedni. Továbbra is azt ajánlják, hogy senki ne induljon hosszabb útra a havazásban. A fõváros tömegközlekedésében továbbra sem okoz fennakadást a havazás: minden vonalon közlekednek a járatok, késésekre nem kell számítani. A vonatközlekedésben azonban elõfordulnak 5-10, helyenként 20 perces késések.

Folyamatosan havazik a Dunántúlon, a középsõ országrészben, a Jászságban, az északi megyékben, valamint Bács-Kiskun megye nyugati részén. A Dunántúlon eddig 15-25 centi hó esett, Zalában, Somogyban és Fejér megyében a friss hó vastagsága helyenként eléri a 35 centimétert, Harkányban pedig félméteres havat mértek.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint gépeik folyamatosan dolgoznak az utakon, ennek ellenére a fõutak havasak, hókásásak, latyakosak és lassan járhatók. A mellékutak mindenütt havasak, és nehezen lehet rajtuk közlekedni. Az országban egyelõre nincs elzárt település, Söjtör és Tófej között azonban továbbra sem lehet közlekedni hófúvás miatt.

“Hólánc használata kötelezõ” táblákat helyeztek ki Baranya megyében a 6-os fõúton, Mecseknádasd és Pécsvárad, a 66-os fõúton Pécs és Mánfa, illetve az 56-os fõúton Bátaszék és Dunaszekcsõ között. A dél-dunántúli mellékutakon szintén szükség lehet hóláncra. Pest megyében Zsámbék és Tinnye között már megszûnt a hóakadály, de az utak még jegesek, havasak és csak nagyon lassan lehet haladni. Perbál és Budajenõ között egy nyomon járható az út, a Volánbuszoknak pedig kerülniük kell ezen a szakaszon.

Tájékoztatása szerint folyamatosan takarítja az utakat a Magyar Közút, ugyanakkor azt ajánlják, hogy senki nem induljon hosszabb útra. A közlekedésben ugyanis nem várható javulás, amíg tart a havazás.

Kisebb késésekre kell készülni a vonatközlekedésben. Az elõvárosi vonalakon átlagosan 5-10, a váci vonalon 20 percet késhetnek a szerelvények. A Dunántúlon szintén 5-10 perces késésekre kell számítani – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a MÁVINFORM ügyeletese. A folyamatos havazás ellenére minden vonat közlekedik az országban, valamennyi pályaudvar indít, és fogad szerelvényeket.

A fõvárosban minden vonalon közlekednek a BKV-járatok. A havazás ellenére nincs fennakadás a tömegközlekedésében és késésekre sem kell számítani – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a közlekedési vállalat fõdiszpécsere.