HAVAZÁS – Elzárt település Borsodban – a közútkezelõ folyamatosan takarít

Megközelíthetetlenné vált a hóátfúvások miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Pányok vasárnap délelõtt – közölte a közútkezelõ. A térségben egyébként több járhatatlan út is van. Az ország többi részén ha lassabban is, de lehet közlekedni.

Hóátfúvások miatt járhatatlanná vált Borsodban a pányoki bekötõút, ezért a határmenti települést jelenleg nem lehet megközelíteni. A térségben egyébként – szintén a hóátfúvások miatt – további öt, alsóbbrendû út egy-egy része is járhatatlan. Ilyen például a Pere és Abaújszántó vagy az Abaújvár és Kéked közötti útszakasz. Több olyan út is van, amely még használható ugyan, ám csak nehezen lehet rajta közlekedni. Ezek között van a hejcei, a sóstófalvai vagy a hernádcécei bekötõ út.

A közútkezelõ közben országszerte dolgozik a hó eltakarításán több mint 320 géppel és 3300-nál is több munkással. A tisztítást a legnagyobb forgalmú fõutakon kezdik, a mellékutakra csak a havazás elállta után jutnak el. Az autópályák burkolata egyébként többnyire latyakos, de vannak havas szakaszok is és ez a jellemzõ általában a fõutakra is. Az alsóbbrendû utakon ugyanakkor a hó már jóval látványosabb.

Az ország több területén egyébként jelenleg is szállingózik, van, ahol intenzíven esik a hó. Szántód és Marcali térségébõl már 15-16, míg Fejér megyei déli részérõl 20-25 centiméteres friss havat jelentettek.

A közútkezelõ szakemberei azt kérik, hogy csak az induljon útnak, akinek halaszthatatlan dolga van és akkor is csak a megfelelõ mûszaki állapotú és a téli, jeges közlekedésre alkalmas gépkocsival..Sporthírek