Havazás és szélvihar Dél-Franciaországban

Párizs, 2012. október 28., vasárnap (MTI) – A hirtelen leesett hó és a szélviharok miatt több tízezer háztartásban szünetelt vasárnap az áramszolgáltatás Franciaország déli megyéiben. Egy 12 éves brit kisfiú és egy szörföző eltűnt, Párizsban pedig egy hajléktalan a hideg miatt meghalt.

A hét eleji, a nyár végére emlékeztető napsütéses meleg napok után szombaton téliesre fordult az idő Franciaországban, s az Alpokban vasárnapra virradóra hatalmas havazás kezdődött: a Vercors-hegység alig ezer méteres csúcsait vasárnap délután már félméteres hó borította, s Grenoble városában is 20 centiméteres volt a hótakaró, ami ritkaságnak számít október végén.

Hat megyében rendeltek el a hatóságok riasztást, miután a nagy mennyiségű hó miatt leszakadt faágak több helyen is elszakították a vezetékeket, ezért Savoie, Haute-Savoie és Isere hegyvidékes területein 30 ezer háztartásban, az Ardeche-hegységben pedig több mint 20 ezer háztartásban szünetel jelenleg az áramszolgáltatás. Az illetékes cég szóvivője egyelőre nem tudta megmondani, hogy mikorra áll helyre a szolgáltatás. A havazást ugyanis több helyen óránként 130 kilométeres sebességű szélvihar kíséri, ami jelentősen nehezíti a hálózat javítását.
Az időjárási helyzet a közlekedésben is jelentős fennakadásokat okozott. Tucatnyi, téli gumival nem rendelkező autós robbant le a hegyi utakon. Egy 12 éves brit kisfiú pedig szombat este a szélviharban Porquerolles-szigetén eltűnt. Egyelőre csak a biciklijét találtak meg. A szülei azt remélik, hogy sikerült egy szélmentes helyre behúzódnia és ott várja, hogy rátaláljanak. A Földközi-tengerben pedig egy 26 éves szörfözőnek veszett nyoma a szélviharban.
Marseille kikötőjében a Napoléon Bonaparte komphajó megsüllyedt, miután az erős szél miatt éjszaka elszakadtak a kötelei és a hajó nekiütközött a rakodópart falának. Az ütközéstől a hajó oldalán egy hatalmas lyuk keletkezett, amelyen keresztül a víz elöntötte a hajó kabinjait. Személyi sérülés nem történt, miután a hajón éjszaka nem tartózkodott senki.
Párizsban nem volt sem havazás, sem szélvihar, de a hőmérséklet annyira lehűlt, hogy egy hajléktalan az utcán meghalt az idei ősz első hideg éjszakáján. A hajnali órákban 2 fokot mértek a francia fővárosban, amely 5 fokkal alacsonyabb a megszokottnál.