Havazás – Brennbergbányán 15 centiméteres hó hullott

Budapest, 2012. október 29., hétfő (MTI) – A soproni meteorológiai állomáson, a Kurucdombon hétfő reggel 8 centiméteres hóvastagságot mértek, a Soproni-hegységben, Brennbergbányán 15 centiméteres hótakaró alakult ki, a Kékestetőn pedig10 centiméter hó hullott – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

A soproni mérőállomáson mért 8 centiméteres hóréteg közel sem rekordérték. Ugyanis mint kiemelték, 2003. október 23-án 28 centiméteres hó volt ugyanitt.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a hirtelen kialakult tél oka, hogy egy hideg légtömeg megkerülve az Alpok hegyláncait, a Földközi-tenger meleg vize felett keveredett az igen enyhe, páradús légtömegekkel, s ennek hatására kialakult egy “nagyon aktív” mediterrán ciklon.

Nemcsak Sopronban és környékén, hanem az Alpokalján, a Kisalföldön, illetve a Bakonyban is sok helyen alakult ki összefüggő hóréteg.

Sopronhorpácson 12 centiméteres hó takarta be a tájat, de Kőszegen is 6, Rábagyarmaton 5, Pápán és Dabronyban 4, Sármelléken és Szombathelyen 2 centiméteres hóréteget mértek hétfő reggel. A Győr mellett fekvő Péren a regisztrált 3 centiméteres hóréteg pedig helyi októberi rekordnak számít – áll az összesítésben.

A meteorológiai szolgálat írása szerint a Mátra legmagasabb csúcsán már megszűnt a havazás, de a reggeli intenzív havazás eredményeként, a mínusz 4 fokos hőmérsékletben 10 centiméteres összefüggő hóréteg alakult ki. A Duna-Tisza közének északi részein is kialakult kisebb körzetekben 1-2 centiméteres hóréteg – tették hozzá.

A csapadékzóna északkelet felé lassanként elhagyja az országot, de hétfő estig az Északi-középhegységben még akár 5 centiméternyi friss hó hullhat. Az éjszakai órákban pedig a Dél-Dunántúlon, illetve a Dél-Alföld nyugati területein akár 2 centiméteres hóréteg is képződhet – közölte a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint az éjszaka első feléig a Dél-Dunántúlon és az Alföldön lehet ismét vegyes halmazállapotú csapadék. Késő estére mínusz 2, plusz 3 fok közé hűl a levegő.

– MTI –