Hatvannyolc fehér, hetvenegy vörös minta Edelényben

A zsűri elnöke dr. Csepregi Csaba (balról) volt
A zsűri elnöke dr. Csepregi Csaba (balról) volt - © Fotó: Magánarchívum
Edelény – A napokban immár huszonkilencedszer rendeztek borversenyt Edelényben.

A mustrát az Edelényi Hegyek Közössége és a Miklós Gyula Kertbarát Kör közösen szervezte. A zsűri, melynek elnöke dr. Csepregi Csaba, a Miskolc és Környéke Hegyközség hegybírója volt, az elmúlt tizenöt–húsz év legjobb borait kóstolta. A gazdák százharminckilenc mintát adtak, ebből hatvannyolc fehér és hetvenegy vörös volt.

Először ítélték oda

– A nevezett mintákat jeles szakemberekből és a helyi termelőkből álló bizottság bírálta a harmónia, az egység és az elegancia előtérbe helyezésével – mondta Virág Tamás, az Edelényi Hegyek Közösségének elnöke. – A szempontok a következők voltak: gyümölcsös illat, vibráló íz, harmonikus sav, gazdag színanyag, testesség, csersavfinomság, bársonyosság, gyöngyözés.

Először ítélték oda a legjobb fehér, a legjobb vörös, és a legeredményesebb borász díjat. A benevezett borokból összesen tíz nagyarany, harminc arany, negyvenkilenc ezüst, harminchárom bronz és tizenhét oklevél minősítés született. A legjobb fehérbort (furmint, 2017-es évjárat) Barta Gábor borásznak, a legjobb vörösbort (kékfrankos, 2017) Virág Tamás borásznak ítélték oda. Különdíjban részesült: Vaszily Gyula, Tóbiás­­­ László, Garai Bertalan.

– KT –


A „legfényesebbek”

A nagyarany díjasok, fehérborok: Nagy István, Virág Tamás, Vaszily Gyula, Barta Gábor. Vörösborok: Garai Bertalan, Virág Tamás, Czupper András.

Aranyéremet kaptak, fehérborok: Vaszily Gyula, Juhász Péter, Virág Tamás, Tóbiás Dániel, Fain Csaba, Slezsák Norbert, Berzeviczi Zsolt, Sidlovics Gábor, Barta Gábor, Vallus József. Vörösborok: Virág Tamás, Nagy István, Juhász Péter, Barzsó Gábor, Tóbiás Dániel, Markó László, Tóbiás László, Tóth Bertalan, Molnár Zoltán, Vallus József, Molnár István.